Ovdje rom javljam se na oglas. Žalim mjesto je već zauzeto.

Ovdje rom javljam se na oglas. Žalim mjesto je već zauzeto

Autor: Čedo Todorović

Danas mi se obratila osoba romske nacionalne manjine M.T, iz Slavonskoga Broda, gdje mi je rekao svoju kratku priću prilikom javljanja na oglas za posao. Rekao mi je da se javio na oglas za posao koji je oglasila jedna pizzerija, (detalji o pizzeriji ostaju anonimni), traže vozaća dostave pizze. Navedena osoba M.T zove mobitelom i i kaže da se javlja na oglas za posao vozaća dostave. Pizzerija ga upita koliko dugo vozi automobil. M.T odgovara da već 5 godina vozi automobil i da svakodnevno vozi auto, ali je M.T još rekao da je iz romskog naselja.

E tu se već pizzerija već poćela dvoumiti, te su mu rekli da će mu se javiti, jer psotoji problem kako će osobe koje narućuju iz pizzerije gledati na dostavljaća, te su se poćeli opravdavati da oni osobno nemaju ništa protiv Roma. Rekli su mu da će mu se javiti.

Danas ih je ponovno kontaktirao jer mu se nisu javili nikako, te su ga upitali tko je on, na što im je M.T rekao da je on onaj ROM koji se javljao na oglas zapšljenja dostavljaća. Rekli su mu da će mu javiti ali u međuvremenu ako nađe neki posao slobodno neka se javi na tajh oglas i nka se zaposli. On im je na to odgovorio da to znači da neće dobiti odgovor. Rekli su mu da je tako.

E meni se ćini da je ovo diskriminacija prema romima koji traže posao i javljaju se na oglasima za zapošljavanje.  Ne kažem da su svi koji nude posao takvi, ali eto kažu da romi ne žele raditi, pa kako će da rade kada ima takvih koji ne žele rome da zaposle. Je li to Demokracija, koja kaže da svatko ima pravo na posao. U ovom slučaju nije. To je diskriminacija u svakom pogledu.

Ustav Republike Hrvatske jamči ljudska prava, a članak 54 Ustava Republike Hrvatske izričito kaže:

  • Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.
  • Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.

A diskriminacijom se krši Ustav Republike Hvatske, zemlje demokratskih načela, pravde i slobode.

Živimo u 21-om stoljeću gdje svi trebaju biti jednaki u društvu i gdje su nacionalnim manjinama zajamčena ustavna prava, ali nažalost na papiru, ali u praksi je to drugačije.

Šta je Diskriminacija.

Svaki postupak razlikovanja i/ili nejednakog tretmana osobe ili grupe osoba, a na osnovu njihovog spola, roda, nacionalne, vjerske pripadnosti, ekonomskog statusa, seksualne orijentacije, ili nekog drugog osnova. Diskriminacija se može sprovoditi kroz isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti individui ili grupi, na osnovu ličnih karakteristika/identiteta. Prema svojim oblicima, diskriminacija može biti neposredna i posredna.

 

🔥6

One Reply to “Ovdje rom javljam se na oglas. Žalim mjesto je već zauzeto”

  1. Prvo i prvo. Gospodina sigurno nisu pitali što si po nacionalnosti. Nego tek tako tko ste vi. Misli čija ste veza. Tko vas šalje. A, naši Romi sami izlijeću i naglašavaju: Ja sam Rom” i kada ih se ne pita. Nekada tim”Ja sam Rom” uvjetuju svoja nacionalna prava, pa im to dobro dođe. Samo to nije potrebno uvijek naglašavati.Kada Vas prime na razgovor onda ……………… neka se iznenade, pa neka odluče hoće li Vas primiti ili ne.. Nekada i sami pretjerujemo.

Comments are closed.