Fafulić: I nakon poplava Romi u dodjeli humanitarne pomoći diskriminirani.

Fafulić: I nakon poplava Romi u dodjeli humanitarne pomoći diskriminirani

Ne mogu shvatiti da netko tijekom elementarne nepogode ne želi dati paket pomoći osobama romske populacije. Romi su svakodnevno izloženi velikom stupnju diskriminacije. Pa i mi smo ljudi – izjavio je danas u Sarajevu predstavnik Centra za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja Mujo Fafulić.

Kazao je to na današnjoj pres-konferenciji o problemima u romskim zajednicama nakon poplava.

“Trideset terenskih radnika istražilo je da je tijekom poplava bez svojih domova ostalo 325 romskih obitelji. Najviše ih je u Bijeljini, zatim Tuzli, Lukavcu, Kaknju i Srebreniku. Još nije ispitano deset posto romske populacije”, kazao je Fafulić.

Istaknuo je da je tijekom poplava evakuiran i veliki broj romskih obitelji, i to najviše u Bijeljini, gdje su domove morale napustiti 72 obitelji.

Romima, rekao je, treba konzervirana hrana, flaširana voda, odjeća, higijenski proizvodi, sredstva za dezinfekciju i hrana za djecu.

Naglasio je da su Romi najugroženija i najbrojnija manjina u BiH te da imaju dosta problema i bez poplava i elementarnih nepogoda.

“Neki od predstavnika Civilne zaštite i Crvenog križa kazali su nam da ova pomoć nije za Rome, već za ugrožene ljude. Pa i mi smo ljudi”, naglasio je.

Fafulić je dodao da Romi nisu tražili ništa drugo osim vode i hrane, kao i ostali ugroženi stanovnici u BiH.

“Sluha nisu imali oni koji su trebali”, zaključio je.

Idriz Ramić iz Kaknja kazao je novinarima da predstavnici ove općine žele izmjestiti osam obitelji romske populacije iz njihovih kuća, jer na tom području žele napraviti zgradu.

“Nakon što su počeli kopati zemlju, pokrenuli su klizište što je napravilo veliki problem. Sada grade podzida, a tim obiteljima su ponudili stanove od 37 kvadrata, bez grijanja, balkona, podruma, dok su zgrada i prostor oko nje prepuni smeća. Svi znamo da romske obitelji broje više od šest članova i ti stanovi nisu uvjetni za život “, kazao je Ramić.

Predstavnica Udruženja “Romkinje” Zavidovići Nusreta Bajrić kaže da je doživjela velike neugodnosti prilikom podjele humanitarne pomoći.

“Ni Merhamet ni Crveni križ ni civilna zaštita nam nisu htjeli davati pakete pomoći govoreći da ovi paketi nisu za Rome. Policija ne obraća pozornost na nas kao da nas nema”, istaknula je Bajrić.

Ona tvrdi da je oko 730 Roma dobilo ukupno 20 paketa pomoći.

Muhamed Tahirović iz Zavidovića kazao je da Romi u naselju Dolovi nisu imali vode 40 dana.

“Na području općine Zavidovići radi samo jedan Rom, a ostali se bave prikupljanjem željeza. Nekoliko djece je već oboljelo od žutice i molim sve ljude dobre volje da nam pošalju lijekove i vodu”, zaključio je.

Izvor:

http://www.klix.ba

0