Šutka/Makedonija: Žene romkinje nemaju pristup ginekologu

Šutka/Makedonija: Žene romkinje nemaju pristup ginekologu

Auor i prijevod: Čedo Todorović
Foto: Romatimes.news

Šutka/ Makedonija: Prosvjed žena romkinja je održan ispred Poliklinike u općini Shuto Orizari (Šutka). Žene iz ove općine, su prosvjedovales ljepljivim trakama preko usta i transparentima u rukama, postavili su važno pitanje: zašto ne dobijemo isti tretman, kao i ostale žene u ovoj državi?

Besplatan Papa test, besplatni pregledi za trudnice, redovite kućne posjete i osiguran pristup ginekologu, još su uvijek samo dio neispunjenih obećanja Vlade, za 8.000 žena u Shuto Orizari.

Ministarstvo zdravlja u javnosti je izašlo sa obrazloženjem da nije njihova krivnja, što se nitko nije javiti na natječaj zapošljavanja ginekologa u Shuto Orizari, unatoč poticaju od 250 eura, nitko se nije prijavio?!

Ako ministar Nikola Todorov ne osigura način kako pružiti ginekologa za žene u cijeloj općini (ne samo da subvencije kao jedan od vladinih omiljenih mjera za rješavanje problema, unatoč tome što se radi o smanjenju problema u kratkom roku, a ne za puno rješenje ovog problema) postavljeno je pitanje: tko bi trebao osigurati ginekologa, a koga treba okriviti za sve probleme s kojima se suočavaju žene Šutke?

Nije li Todorov je odgovoran za besplatne preglede? I zašto žene iz ove općine idu na Katedri i platiti 600 denara za preglede koje bi trebao obaviti njihov liječnik?

Nije li on odgovoran za obnovu klinike u Šutki, koja se nalazi u vrlo lošem stanju. Hoće li konačno reagirati na činjenicu da je samo 5,6 posto medicinskih sestara posjetilo trudnice u ovoj općini Suto Orizari, tijekom prošle godine? Podsjetimo ga, na  bombastične najave, da su sve trudnice navodno bile posječene barem dva puta tijekom trudnoće.

Da li činjenica da je Općina Šuto Orizari uglavnom naseljena Romima razlog za nezainteresiranost i aroganciju ministra Todorova? Ili, novi ginekolog koji će se “postaviti” u ovoj općini držati do travnja kao predizborno iznenađenje za žene Romkinje, tako da bi imale utjecaj u svojim obiteljima isticanja utjecaj u obitelji, kao izvještaj političke opcije Todorova, navodi makedonski portal CIVIL.