Započela legalizacija objekata romskih naselja u Slavonskom Brodu

Započela legalizacija objekata romskih naselja u Slavonskom Brodu

Autor: Čedo Todorović

Danas 05.02.2015 godine je započela legalizacija objekata romskih naselja u Slavonskome Brodu. Novce za legalizaciju objekata je osigurao saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Na natječaju je prošla geodetska kuća GEO ARH iz Vinkovaca, vl. Vlasta Ivšić, te Cad Com iz Zagreba koja je prethodno odradila snimak naselja letjelicom. Prema izjavi predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskoga Broda, Roberta Radića, legalizacija će se sprovoditi i odraditi u romskom naselju Mjesnog Odbora „Josip Rimac“, koji broji oko 1500 stanovnika i ima oko 200 kuća, te u naseljima „Jelas“, „Livade“ i „Kolonija“ gdje postoje obiteljski domovi gdje žive pripadnici romske nacionalne manjine.

Po izjavi predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskoga Broda, zahvaljuje se prvo Bogu, pa Saborskome zastupniku Veljku Kajtaziju za izvrsnu suradnju i što je osigurao sredstva za legalizaciju objekata, zahvaljuje se i svojim ćlanovima vijeća romske nacionalne manjine koji su od samog početka aktivno radili na legalizaciji objekata romskih naselja kada su išli i odradili posao predavanja zahtjeva za 210 obiteljskih kuća, te svojim suradnicima predsjedniku Romskog centra za promicanje i zaštitu ljudskih prava, Čedo Todorović, predsjedniku Romske udruge mladih Brodsko-posavske Županije, Milan Mitrović, predstavnicima Omladinskog Kluba Roma grada Slavonskoga Broda, Vidu Lukiću i Đefu Radiću, dopredsjednici Udruženja Roma „Ludari“ Rumunjskog porijekla, Ljilja Radić, te ćlanu vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskoga Broda, Stanoja Nikolić, koji se već danas prvi dan uključio u pomaganju GEO ARH firmi.

Robert Radić se nada da će se i ostali ćlanovi isto uključiti u pomaganju navedenoj firmi da sa njima zajedno idu kod svakog pripadnika romske nacionalne manjine da se proces legalizacije objekata lakše odradi. GEO ARH je već unatoć lošem vremenu odradio 10 objekata te su rekli da će se procez nastaviti početkom idućeg tjedna. Dolazak geodeta i arhitekta su mještani sa vrlo velikim iščekivanjem dočekali, te su jedva čekali da legalizacija objekata počne.

Robert Radić navodi kako će se legalizacija odraditi za sve rome koji su u suradnji sa vijećem romske nacionalne manjine predali zahtjeve za legalizaciju objekata. Iako je 95% roma nezaposleno i korisnici su po novome zajamčene naknade, te njih jedino oko 5% zaposleno, rade u Komunalcu Slavonski Brod, ali su ima primanja mala te nedostatna za životne uvjete, svima njima će se odraditi legalizacija objekata. Sami romi će snositi dio troškova legalizacije, u smislu plačanja komunalne naknade, vodovodne naknade, kazne za zadržavanje objekata, te rješenje o izvedenom stanju. Legalizacija objekata se odnosi samo na objekte u kojima se živi, te pomočni objekti ne ulaze u proces legalizacije.

Predsjednik vijeća, Robert Radić, navodi da iako je predsjednik Nacionalne Koordinacije i predsjednik vijeća romske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije, Ibrahim Gušani, iako je otišao u Njemačku, te napustio svoje rome, još i dalje širi laži među pripadnicima romske nacionalne manjine kao od legalizacije nem ništa i bojkotira rad vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskoga Broda. Kako navodi Robert Radić legalizacija objekata se odrađuje za sve, te zamoljava sve pripadnike u romskim naseljima da surađuju sa Gedetskom kučom koja odrađuje legalizaciju objekata, te sa njegovim suradnicima koji budu bili sa njima, ako on osobno ne bude mogao biti prisutan.

Započela legalizacija objekata romskih naselja u Slavonskom Brodu
Zapocela legalizacija objekata u Slav (8)
« 1 od 8 »