• Početna »
  • Svijet »
  • Zamjenik šefa OESS misije u Srbiji posjetio podstandardno romsko naselje u Stublinama.
Zamjenik šefa OESS misije u Srbiji posjetio podstandardno romsko naselje u Stublinama.

Zamjenik šefa OESS misije u Srbiji posjetio podstandardno romsko naselje u Stublinama.

U četvrtak, 11. prosinca 2014. godine, izaslanstvo OESS misije u Srbiji predvođena zamjenikom šefa OESS misije u Srbiji, gosp. Michaelom Uejharom (Michal M. Uyehera) posjetila je lokalno udruženje – Humanitarni centar Rom i ured Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) u Obrenovcu.
Tijekom sastanka u prostrorijama Humanitarnog centra Rom / Ekumenske humanitarne organizacije u Obrenovcu, predstavljen je rad ovog romskog udruženja, ukazano je na aktualnu situaciju u procesu socijalne inkluzije Roma / kinja. EHO je prezentirao projekt “Procjena stanja u romskim naseljima u 20 pilot općina u Srbiji”, koji je realiziran u suradnji s OESS misijom u Srbiji, projekt “Europska podrška za inkluziju Roma”.

Također, EHO je predstavio rezultate istraživanja u 12 podstandardnih romskih naselja u gradskoj općini Obrenovac, koje je realizirano u sklopu projekta “Procjena stanja u romskim naseljima u 20 pilot općina u Srbiji”.
Nakon održanog sastanka, organizirana je terenska posjeta podstandardnom romskom naselju u Mesnoj zajendici Stubline. Ovo naselje je također bilo obuhvaćeno projektom EHO – “Procjena stanja u romskim naseljima u 20 pilot općina u Srbiji”.

Obitelji, njih 28, koje žive u ovom naselju, u vrlo lošim uvjetima stanovanja, su korisnici projekta EHO – “Rehabilitacija kuća utemeljena na potrebama socijalno ugroženih obitelji koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”.
U tijeku je realizacija ovog projekta i do kraja 2015. godine sve kuće u ovom naselju imat će funkcionalno kupatilo, biće popravljeni oštećeni dijelovi objekata, provedene velike rekonstrukcije i adaptacije i po potrebi će se izgraditi i “kuća jezgra”.
Tijekom terenske posjete vodili su se razgovori s predstavnicima OESS misije u Srbiji o iznalaženju adekvatnog rješenja za vodoopskrbu naselja.

Izvor:

http://www.ehons.org