Veljko Kajtazi posjetio Slavonski Brod

Veljko Kajtazi posjetio Slavonski Brod

Obilazak Romskog naselja Foto: AP/SBplus
Autor: A.P./SBplus

Uz obrazovanje, daleko najveći problem jeste nezaposlenost, obzirom da su svojim stupnjem obrazovanja pripadnici Romske nacionalne manjine nekonkurentni na tržištu rada, koje je samo po sebi već opterećeno prevelikim brojem nezaposlenih. S toga se posebno radi na dodatnoj edukaciji, a po potrebi i na dokvalifikaciji i prekvalifikaciji.

SLAVONSKI BROD – Obrazovanje, stanovanje, radna mjesta, zdravstveno osiguranje, sve su to problemi Romske nacionalne manjine koji čine začarani krug i jednako su teški i važni – rečeno je danas za obilaska saborskog zastupnika Veljka Katazija romskom naselju u Slavonskom Brodu.

Tamo se sastao sa zamjenikom gradonačelnika Slavonskog Broda, Hrvojem Andrićem te su još jednom apostrofirali goruće probleme i dogovorili suradnju u njihovom rješavanju. Između ostaloga dogovoren je prijevoz djece koja pohađaju predškolu od Romskog naselja do Područne škole na Jelasu. Uz to, naglašeno je danas, i pitanje izgradnje Doma vrlo brzo može biti riješeno no potrebno je pronaći investitore.

Ipak, uz obrazovanje, daleko najveći problem jeste nezaposlenost, obzirom da su svojim stupnjem obrazovanja pripadnici Romske nacionalne manjine nekonkurentni na tržištu rada, koje je samo po sebi već opterećeno prevelikim brojem nezaposlenih. S toga se posebno radi na dodatnoj edukaciji, a po potrebi i na dokvalifikaciji i prekvalifikaciji.

Danas su u prostoru Mjesnog Doma “Josip Rimac” diplome o završenoj dokvalifikaciji, i to za cestovnog tehničara i komercijalisticu, primili četiri muškarca i jedna žena. Svi oni uvjereni su kako će im dobivena diploma, ali prije svega stečeno znanje, doprinjeti u lakšem pronalasku posla na tržištu rada, na kojem se nerijetko, tvrde, susreću s rasnom diskriminacijom.

Izvor: sbplus.hr