• Početna »
  • Svijet »
  • Velika Britanija: Romski policijski službenik prima MBE (Član najviših Redova Britanskog Carstva) od kraljice Elizabete II
Velika Britanija: Romski policijski službenik prima MBE (Član najviših Redova Britanskog Carstva) od kraljice Elizabete II

Velika Britanija: Romski policijski službenik prima MBE (Član najviših Redova Britanskog Carstva) od kraljice Elizabete II

Petr Torak, romski emigrant iz Češke, koji služi u britanskom policijom, dobiti će primanje MBE (Član najviših Redova Britanskog Carstva). Kraljica Elizabeta II će ga predstaviti s visokom civilnom čašću sljedećeg mjeseca za službu u romskoj zajednici.

U svibnju 1999. godine, Torak sa svojim roditeljima emigrirao iz Libereca (Češka Republika) u Veliku Britaniju nakon što su on i njegova majka bili napadnuti od strane neonacista. On je pohađao privatnu pravnu akademiju u Češkoj i namjeravao je nastaviti studij.

Torak se prijavio na faks i na Policijsku akademijiu u Češkoj Republici. Prihvatili su ga na faksu i bio je na pola puta kroz prijemne ispite za Policijsku akademijiu kada su neonacisti pretukli njegovu majku, a ptakođer su i njega pretukli.

Nakon što je emigrirao u Englesku, Torak radio je u McDonald’su, a zatim u poljoprivrednoj proizvodnji ruža. Izvodeći različite vrste fizičkog rada, dospio je do pozicije korisničke službe.

Torak je poslije radio u lokalnoj općini, nakon što se pridružio policiji. Prvo je počeo raditi sa općinskom policijom i danas nosi odoru u engleskom gradu Peterborough, 120 kilometara sjeverno od Londona.

Osim rada na običnim kriminalnim slučajevima, Torak često nudi svoje usluge britanskim kolegama u komunikaciji s pripadnicima romske zajednice. Njegovo poznavanje pet jezika je vrlo  korisno, kao što je njegovo poznavanje raznih načina razmišljanja ljudi i njegovim osobnim kontaktima između onih koji su došli u Peterborough iz Češke i Slovačke.

Kad ne radi, Torak sudjeluje u mnogim projektima koji pomažu ljudima iz romske zajednice. U 2013-oj, on je su-osnovatelj udruge Gypsy Roma Traveller policije, zajedno s drugim policajcima.

Izvor:

http://www.romea.cz