‘U jasenovačkom proboju nije bilo Roma, jer su svi pobijeni’

‘U jasenovačkom proboju nije bilo Roma, jer su svi pobijeni’

Gost Dnevnika u 18 bio je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Rekli ste danas da su hrvatski zakoni o nacionalnim manjinama dobri, institucije ali da nedostaje političke volje da se provedu zacrtane strategije. U čemu najviše izostaje ta politička volja? 

Već 2013. godine dolazi Nacionalna strategija za Rome, koja je jako dobra. Ne postoji volja za provođenje. Uvijek su sredstva osigurana, ali nemamo odgovornost prema implementaciji i prrema rješavanju programa i strategija koje imamo.

Socijalna isključenost i diskriminacija su glavni problemi, koliko se uspješno razbija zid predrasuda većine prema Romima i što sami Romi čine da razbiju takve predrasude?

Uz pomoć državnih institucija. Znamo da Romi ovdje žive već 650 godina, a mi se moramo zapitati koliko smo mi učinili prema Romima, a oni su učinili mnogo za nas. Romi govore jezik većinskog stanovništva, imaju imena i prezimena većinskog stanovništva, a većinsko stanovništvo jako malo zna o Romima, osim da imaju dobru glazbu.

Židovska zajednica odlučila je zbog relativizacije ustaštva bojkotirati ovogodišnju komemoraciju u Jasenovcu. Hoće li predstavnici Roma sudjelovati?

Ja sam do unatrag 4 godine svake godine polagao vijenac u ime 12 nacionalnih manjina. Danas smo imali sastanak sa svim legitimnim predstavnicima koji su bili na obilježavanju, a bilo ih je oko 70. Dogovoreno je da će oni imati sastanak sa svojim vijećnicima, nakon čega će donijeti odluku. Ona će biti objavljena u utorak, a mi ćemo postupiti kako odluči većina.

Vidite li vi pojave relativizacije ustaštva u hrvatskoj politici i društvu?

Moje mišljenje nije toliko bitno koliko je bitno mišljenje mojih birača. Sve što smo dosad radili, pokušavali smo donijeti odluku svi zajedno. Takav sam stav zauzeo na početku mandata i tako ću i završiti.

Slažete li se vi s odlukom židovske zajednice i SNV-a?

Kad je u pitanju 22. travnja, mogu reći da u jasenovačkom proboju nije bilo nijednog Roma, zato što su svi bili pobijeni. Nama je još važniji datum 2. kolovoza, dan sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: N1