Težak život jedne romske obitelji

Težak život jedne romske obitelji

Romskom centru za promicanje i zaštitu ljudskih prava se obratila romkinja. Prenosimo njihovu priću sa sa web stranice www.romskicentar.com.

Obratila nam se romkinja Mira Todorović ia pomoć iz Slavonskoga Broda, te nam je ispričala svoju tešku situaciju u koju se nalazi. Rado se o sljedečem da živi sa gluhonijemim suprugom te još 4-ero djece od koji su dvoje malodobni i pohađaju školu, jedan će krenuti u 2 srednji. Ide za zavarivaća, pa će za bravara, dok drugi će u šesti razred O.Š. Živi od minimalne zajamčene naknade koja iznosi 670 KN, koja joj uopće nije dostatna za život. Polovicom ovoga mjeseca mora dati 1300 KN za knjige.

Suprug joj prima obiteljsku mirovinu, te prima osobnu invalidninu. Prije 10 godina su počeli graditi obiteljsku kuću, te su kod jednog privatnika koji prodaje građevinski materijal, uzeli građevinski materijal samo za prizemlje. To su mjesečno oplačivali iz socijalne pomoći koja je onda bila i veća, te se moglo uzeti na dig građevinski materijal. Uzeli su negdje za oko 40-ak tisuća kuna materijala koje su dugo vremena otplačivali. Kada su otplatili taj dio duga, htjeli su uzeti građevinski matrijal da podignu krovište na obiteljsku kuću, ali nažalost, nisu mogli uzeti građevinski materijal jer više taj privatnik nije mogao dati na dug, nego su morali platiti PDV na ukupni iznos, koji je prije 8 godina iznosio oko 50 000 Kn, PDV su morali dati negdje oko 13 000 Kuna što uopće novaca nisu imali.

Obraćali su se povjerenstvu za praćenje nacionalnog programa za rome, te i po novome za praćenje nacionalne strategije za rome, koji ih je više puta odbio za pomoć. Obraćali su se i Ministarstvu rada i socijalne pomoći, koji ih je odbio jer ne financiraju takve situacije, ali da se obrate lokalnom centru za socijalni rad i gradskom poglavarstvu.

Obratili su se centru za socijalni rad u Slavonskome Brodu, koji je i upoznat sa njihovom situacijom, došli su na teren, te su prociejnili da je poterbna pomoć ali oni mogu maximum dati najveći iznos jednokartne pomoći od 1200 Kuna, a gradsko poglavarstvo ih je više puta isto odbilo da grad Slavonski Brod nema novaca. Već 10 godina žive u nedovršenoj obiteljkoj kući koja prokišnjava, zidovi su puni vode i vlage, da su se čak i počeli odrunjavati, te postoji mogučnost urušavanja. Zidovi su i na nekim mjestima pozelenili od vode. Traži već dugo vremena pomoć od institucija koji nemaju sluha za pomoć, pa se zato i nama obratila da proširimo njezinu priću.