Srbija: Život Roma i dalje prožet siromaštvom i predrasudama

Srbija: Život Roma i dalje prožet siromaštvom i predrasudama

SRBIJA – Srbija je nedavno usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine, koja bi trebalo da doprinese daljnjem unaprjeđenju stanja i njihovog socijalnoekonomskog položaja. Akcijski plan, koji će konkretizirati i operacionalizirati provođenje te Strategije, u završnoj je fazi. I dalje su prioriteti rješavanje pitanja stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja. Problemi su nepromijenjeni.

Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma. Što je sredina siromašnija, to im je, kažu neki od vranjskih Roma, teže da se zaposle, da školuju djecu.

“Ja ne radim, moja supruga ne radi, ni snaha ne radi, samo sin radi”, kaže jedan od vranjskih Roma.

Njegov susjed ističe da kada idu kod doktora, “doživljavaju ih kao Indijance”. Preglede im zakazuju tek za tri mjeseca.

Iako slične probleme imaju i mnogi drugi građani, upućeni tvrde da je za Rome mnogo teži put do njihova rješenja. Taj put im država olakšava afirmativnim mjerama za upis u školu, na fakultet, za zapošljavanje, stanovanje.

“Brojne pritužbe stižu povjereniku svih ovih godina i uglavnom se odnose na diskrimanaciju u području rada i zapošljavanja, obrazovanja i ostvarivanja prava pred tijelima javne vlasti. Nekada jedan pojedinačni slučaj koji smo riješili, konkretno za jednu Romkinju koja se našla pred problemom, može dovesti do unapređenja i rješavanja brojnih problema koji su slični “, objašnjava Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti.

Neformalna naselja kojih je 583 u Srbiji, a najviše u glavnom gradu, predstavljaju veliki problem ne samo za njih, već i za njihove susjede. Životne navike tamošnjih Roma dodatno kompliciraju komšijske odnose.

“Mi imamo domicalna naselja koja su stara preko 100 godina iu kojima su sasvim drugačiji uvjeti kada je u pitanju infrastruktura i kada je u pitanju filozofija života romske nacionalne zajednice. Smatram mali postotak od jedan posto ne smije biti reprezentativ za cijelu romsku zajednicu i da kroz to gledaju sve Rome “, ističe Vitomir Mihajlović, predsjednik Nacionalnog savjeta Roma.

U rješavanju brojnih problema, velike nade polažu se u mlade obrazovane Rome.

“Preko 5.000 djece upisano je na fakultet mjerama afirmativne akcije, osiguravaju se i stipendije za srednjoškolce za 500 djece, zadnje dvije godine dodatna sredstva za njihovo stipendiranje. Tu vidimo snagu, jednu novu energiju u mladim obrazovanim pripadnicima romske nacionalne manjine”, smatra Suzana Paunović , direktorica Ureda za ljudska i manjinska prava.

U Srbiji, prema posljednjem popisu, živi 147.000 Roma. Na fakultete i visoke škole, od 2003. godine, upisano je više od 1.700 romskih učenika, a u srednje škole skoro 3.500 njih. Sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u prvih sedam mjeseci ove godine zaposlena su 1.752 Roma.

Izvor: rts.rs