Srbija: Zaposlen tek jedan rom

Srbija: Zaposlen tek jedan rom

Foto: Dio romske populacije spas traži u Njemačkoj
Autor: Z. RAJIĆ

U Sivcu raseljena i srušena cigan-mala, ali njezini bivši stanovnici i dalje na margini. Općina kupila kuće u selu, ali svega četiri od 20 obitelji imaju kupatilo.

Sivcu/Srbija – Romi su iseljeni prije nekoliko godina iz Cigan-male, poslije čega je to divlje naselje srušeno, a njegovim stanovnicima kupljene kuće u selu. Taj model stambenog zbrinjavanja romske populacije proglašen je za najbolji u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu, ali su iseljene obitelji i dalje na margini, tvrdi predsjednik Udruženja Roma u Sivcu Mihajlo Đorđević.

– Za poboljšanje položaja romskih obitelji u Sivcu u posljednje tri godine nije izdvojen ni dinar iz proračuna općine Kula ili kase MZ. Romi su u kulskoj oppštini ponovo postali nevidljivi. Pozvan sam na sud zbog toga što nisam predao završni račun udruge, ali kako da napravim financijski izvještaj kad nismo imali nikakvih prihoda – napominje Đorđević.

Prema njegovim riječima, najveći problem pripadnika romske zajednice u Sivcu je nezaposlenost, jer od pedesetak radno sposobnih, zaposlen je samo jedan – kao higijeničar u komunalnom poduzeću.

– Udruženje, zbog besparice, ne može organizirati ni tečajeve za opismenjavanje, da bi barem osposobilo ljude između 30 i 50 godina života da mogu da napišu svoje ime i prezime, a ne da stavljaju prst umjesto potpisa. Sva romska djeca u selu, njih 28, idu u školu, jer bi, inače, njihovi roditelji izgubili pravo na dječji dodatak i socijalnu pomoć. Ali, ta djeca nemaju ni školski pribor ni šta da obuku, a zimi idu u školu u ljetnim tenisicama – iznosi Đorđević.

Iako je osam obitelji dobilo pristojan krov nad glavom umjesto udžerica u Cigan-mali, Đorđević ističe da stambeno zbrinjavanje nije riješeno, jer je većina romskih kuća oronula i zahtjeva adaptaciju.

– Koliko su uvjeti za stanovanje nepovoljni, svjedoči i to što od 20 romskih kućanstava u selu, svega četiri imaju kupaonicu – naglašava Đorđević.

Pet romskih obitelji iz Sivca potražilo je i dobilo azil u Njemačkoj, a tri su se otuda vratile poslije dvije i tri godine boravka. Jedna od tih obitelj kupila je kuću s kupaonicom, a druge dvije renoviraće svoje stambene objekte, u kojima će napraviti kupatila.

NEMA BAZE PODATAKA

DANIJELA Dragišić Mesinger, koja je u općinskoj upravi u Kuli zadužena za socijalna i romska pitanja, kaže da ni u ovogodišnjem lokalnom proračunu nisu predviđena izdvajanja za podršku romskoj zajednici.

– Bez obzira na to, ulaganja se mogu osigurati putem projekata. Ali, prije nego što se bilo što poduzme, mora se napraviti baza podataka o broju Roma u općini i njihove djece koja pohađaju vrtiće, osnovnu i srednju školu. Treba broj romskih obitelji kojima je potrebna socijalna pomoć – rekla je Dragišić Mesinger.

Izvor: novosti.rs