Srbija: Vaspitačice obilaze romska naselja i upisuju predškolce

Srbija: Vaspitačice obilaze romska naselja i upisuju predškolce

Pripremili: Aleksandra Marković i Milorad Rašković

Vaspitačice požarevačke Predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov”, tijekom ljeta, obilaze naselja u kojima žive djeca iz osjetljivih skupina, uglavnom Romi. Kroz igru s djecom i razgovor s roditeljima, odgojiteljice se trude da što više djece upišu u predškolski pripremni program.

Srbija – Iako su roditelji zakonski obvezni djecu upišu u predškolski pripremni program, nerijetko se događa da djeca iz osjetljivih skupina, uglavnom Romi, nikada ne stignu do školske klupe, a često i da im je to prvi susret s pedijatrom i cijepljenjem.

Roditelji i skrbnici kažu da su svjesni važnosti školovanja, ali ne znaju kako ih školuju kada su uglavnom bez primanja ili su ta primanja vrlo oskudna.

Artiđe Demiri, baka petogodišnjeg Nasera iz naselja Didino naselje u Kostolcu kaže da će upisati unuka u predškolsko.

“Rekla sam da ga prvo vode kod pedijatra, jer mi je ovo prvi unuk koji ide u školu”, dodaje ona.

Da bi sva djeca imala jednake šanse, odgojiteljice Predškolske ustanove Ljubica Vrebalov iz Požarevca, svakog ljeta putujućim autobusom obilaze pojedina naselja u Kostolcu i Požarevcu.

“Četvrtu godinu za redom, Predškolska ustanova” Ljubica Vrebalov “unutar impresiju programa organizira program koji se zove” Malo se pokreni iu vrtić kreni “, kaže Tanja Lončar, zamjenica direktora PU” Ljubica Vrebalov “.

Projekt je namijenjen djeci iz romskih naselja, migracijskih skupina, djeci koja žive sa babama i dedama ili u nekim udaljenim mjestima.

Dok motiviraju roditelje i staratelje da djecu upišu u predškolski program, s djecom se igraju.

Vaspitačica Branka Jovanović kaže da su to uglavnom pokretne igre u kojima je uključen ritam, u čemu se ta djeca odlično snalaze, jer im je razvijen osjećaj za ritam, kao i natjecateljski duh.

Veliki problem je nepotpunost podataka, zbog čega se križaju podaci matične i patronažne službe. Prepreka za roditelje, pored neinformisanosti je i što su duboko svjesni svog siromaštva, pa brinu kako će djeca biti prihvaćena u većinskoj populaciji.

Dragana Antić, patronažna sestra u vrtiću kaže da ukoliko roditelj ima šestero ili osmero djece, za njega je neizvodljivo da vodi jedno dijete svakoga dana po kiši i snijegu.

“Zato koristimo naš autobus. Organiziramo besplatnu užinu za takvu djecu. A odgojiteljice također svojim primjerom zadobivaju povjerenje zajednice”, kaže ona.

Stočetrdeset dvoje djece iz naselja koja odgojiteljice obilaze do sada je pohađalo predškolski pripremni program, nakon čega se oko sto njih upisalo u prvi razred.

Izvor: rts.rs