Srbija: U Surdulici održana 31.smotra kulturnih dostignuća  roma Srbije

Srbija: U Surdulici održana 31.smotra kulturnih dostignuća roma Srbije

SRBIJA/SURDULICA – U organizaciji Saveza društava roma Srbije u petak 21.oktobra u Surdulici, održana je 31.smotra kulturnih dostignuća Roma Srbije.

31.smotra kulturnih dostignuća roma Srbije održana je zajedno sa gradovoma i općinama u Republicii Srbiji u općini Surdulica koja je i bila domaćin ove kulturne manifestacije. Ovu manifestaciju podržao je Nacionalni savjet romske nacionalne manjine Republike Srbije kao i Udruženje roma Pčinjska Jablaničkog Okruga.

Uz brojne uzvanike i Udruženja iz Srbije najprije se od 12 sati u skupštinskoj sali Općine Surdulica održao Okrugli Sto na temu Socijalnog uključivanja Roma u Republici Srbiji kao i na temu, Institucioinalna podrška za njegovanje kulture i tradicije kao osnov za očuvanje kulturnog identiteta Roma u Republici Srbiji .

foto: Turkijan Redžepi

foto: Turkijan Redžepi

Državni tajnik u Ministarstvu za rad Dragan Todorović koji je prisustvovao Okruglom stolu istaknuo je da će se realiziranjem mjera iz Stratagije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja otkloniti razlike u društvu i ostvariti zajednički cilj – život u boljoj i sretnijoj Srbiji.

Todorović je predstavio usvojenu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i obavijestio prisutne da je u tijeku izrada Akcijskog plana za njezino provođenje, priopćeno je iz ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalnapitanja.

Od 14 sati u Galeriji Kulturnog centra Surdulica održana je izložba fotografija pod nazivom “Glazbene sreće-dah ljudi”, a zatim se održala i prezentaacija Etno romske glazbe.

14708243

Na središnjem gradskom platou u Surdulici od 18 sati nastupala su Kulturno umjetnička društava iz Surdulice, Niša, Pirota, Bele Palanke … puhački orkestri kao i romski estradni umjetnici.

Nakon održane smotre domaćin manifestacije organizirao je zajedničko druženje sudionika smotre u HE-Vlasina.

Izvor: ROMinfomedia.rs

Pogledajte video: