Srbija: U Beogradu otvorena izložba Romski život “Lungo Drom”

Srbija: U Beogradu otvorena izložba Romski život “Lungo Drom”

Foto: Youtube

Izložba “Romski život, Lungo Drom”, koja dočarava prošlost i manje poznatu svakodnevicu Roma, najvažnijeg i najprepoznatljivijeg manjinskog naroda ne samo u Španjolskoj već i Europi, otvorena je večeras u Institutu Servantes u Beogradu.

Postavku izložbe koju je otvorio direktor Instituta Servantes Enrike Kamaco Garcia čini niz panela s povijesnim i suvremenim fotografijama koje prikazuju “kulturno bogatstvo jednog heterogenog naroda ponosnog na svoje univerzalno porijeklo”.

“Izložba je putovanje kroz povijest španjolskih Roma od njihovog dolaska u Španjolsku iz Indije početkom 15. stoljeća, do danas. Napravljena je promicanje vrijednosti njihovog utjecaja na španjolsku kulturu, u namjeri da izbjegne stereotipe koji tu najstariju manjinu u Španjolskoj svode na socijalnu pomoć ili na slikovitu folklornu tradiciju, koji su kroz povijest utjecali na nedovoljno poznavanje i neprihvaćanje romske kulture “, rekao je Kamaco Garcia.

Prema njegovim riječima, jedan od segmenta izložbe govori kako je “romska magija promijenila španjolsku kinematografiju, kako je došlo do nastanka flamenka, koga je Unesko 2010 proglasio za svjetsku nematerijalnu baštinu i kakvo je današnje obrazovanje mladih Roma i njihovih obitelji, o čemu sanjaju i čemu teže “.

Posjetitelji će moći vidjeti i prvi antiromski ukaz o Romima iz 1499. godine, ali i stradanja Roma kroz povijest, punu diskriminacije, ne samo u Španjolskoj već iu cijeloj Europi, dodao je.

Garcia je naveo da večeras unutar Belefa u Studenskom kulturnom centru nastupa Alba Moline, španjolska flamenko, jazz i blues pjevačica romskog podrijetla. Nakon nje, kako je dodao, nastupit Dragan Ristić i Kal, pa bi, kako je ocijenio večer moglo predstavljati fuziju, srpsko, Sanski, romske glazbe.

Osnivač grupe Kal Dragan Ristić je ocijenio da je jedna od asocijacija na Rome flamenko i činjenica da je ta glazba nastala u interakciji Roma s domaćim stanovništvom, baš kao što je i romska glazba u Srbiji nastala u interakciji s tradicionalnom srpski, a na jugu zemlje i turskom glazbom, što, kako je dodao romsku glazbu čini magičnom.

Konzul veleposlanstva Španjolske Emilio Ramos rekao je da izložba dočarava sličnosti utjecaja romske zajednice na kulturu u Španjolskoj i Srbiji, ali pokazuje i njihova stradanja kroz povijest.

Izložbu “Romski život. Lungo Drom” organiziraju Agencija za promociju kulture Španjolske, Fondacija Institut za romsku kulturu u suradnji s Institutom Servantes i veleposlanstvom Španjolske u Beogradu.

Izložba je bila postavljena u Španjolskoj, Mađarskoj, Portugalu, Austriji i drugim europskim zemljama, a beogradska publika moći će je pogleda do kraja rujna.

Izvor: beta.rs