• Početna »
  • Svijet »
  • Srbija: Romsko naselje Crvena zvezda dobilo struju. Otkazana akcija “Osvijetlite Zvezdu”
Srbija: Romsko naselje Crvena zvezda dobilo struju. Otkazana akcija “Osvijetlite Zvezdu”

Srbija: Romsko naselje Crvena zvezda dobilo struju. Otkazana akcija “Osvijetlite Zvezdu”

Autor: Ana Veljković

SRBIJA – Nakon 145 dana romsko naselje Crvena zvezda u Nišu dobilo je struju, tako da je akcija “Osvijetlite Zvezdu” otkazana.

Još se ne zna kako će točno stanovnici ovog naselja ubuduće plaćati električnu energiju, ali se očekuje dolazak predsjednika Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine vitomir Mihajlović, koji će upoznati Rome s dogovorom koji je postignut sa EPS-om, saopštavaju organizatori akcije “Osvijetlite Zvezdu”.

Turkijan Rexhepi

“Romsko naselje Crvena zvezda je poslije točno 145 dana dobilo električnu energiju i zahvaljujemo se svima onima koji su nam direktno i indirektno pomogli da selo ponovo ima struju. Još se ne zna da li je dio duga otpisan i kako će više od 80 porodica iz Crvene zvezde ubuduće plaćati struju, ali smo zadovoljni postignutim “, kaže Turkijan Rexhepi iz organizacije Romaworld.

Podsjetimo, u rješavanje ovog problema uključio se i predsjednik Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine, Vitomir Mihajlović koji je prije nekoliko dana razgovarao s direktorom EPS-a u Beogradu i sa kojim je postignut dogovor da romsko naselje Crvena zvezda u Nišu dobije struju.

Vitomir Mihajlović

“Moram biti realan i ne odobravam neplaćanje struje, ali u naselju Crvena zvezda je specifična situacija, jer nema uređeno opskrbu električnom energijom i postoji samo dva brojila za cijelo selo i naplata se vršila po cijenama za industrijsku struju. Pokrenuo sam postupak riješiti taj problem. Inicijativa je potekla od građana koja žive u naselju i svakodnevno sam bio na vezi s direktorom EPS-a u Beogradu. Ideja jest da se jedan dio dugovanja od kamata otpiše, a da se ostalo podijeli na razuman broj rata kako bi stanovnici mogli platiti zaostale dugove i redovitu potrošnju struje “, rekao je ranije Mihajlović.

Trajno rješenje bi bilo osposobljavanje 27 brojila koja postoje u naselju, kako bi obitelji plaćale struju u skladu s potrošnjom, a po istoj cijeni kao i za ostale građane. Za ostalo obitelji koje nemaju mjerno brojilo, upućen je zahtjev da se postave privremena kontrolna brojila.

Izvor: niskevesti.rs