Srbija: Romski jezik kao izborni predmet

Srbija: Romski jezik kao izborni predmet

SRBIJA –Selo Deronje, nedaleko od Odžaka, poznato je po tamburici, brojnim filmovima koji su tamo snimljeni, ali i Romima koji u tom mjestu žive desetljećima. Prema posljednjem popisu, ima ih oko 350. Zbog njihove brojnosti u Deronjama se romski jezik kao predmet u školi uči gotovo 20 godina, dok se u ostatku Srbije prave prvi koraci na tom putu.

Već osam godina Maja Jovanović učenike pozdravlja na materinjem jeziku. Osim što predaje romski, ona je pisac i jedna od najaktivnijih Romkinja u Srbiji. Nastava je za nju mnogo više od posla.

“Ako uspijete jedno dijete opismenite – to treba smatrati svojim velikim uspjehom. Nisu znali kako izgleda romska zastava, postoji li neka knjiga na romskom jeziku”, priča Maja Jovanović.

Časovi su im pomogli da nauče književni jezik i povijest svog naroda o kojoj nisu imali prilike slušati.

Trećina učenika škole u Deronjama su Romi. Od njih četrdeset četvero, trideset troje đaka pohađa satove maternjeg jezika.

U ovoj školi romski jezik izučava se gotovo dva desetljeća. Od ove školske godine, romski jezik s elementima nacionalne kulture – kao izborni predmet, moći će učiti sva zainteresirana djeca u cijeloj Srbiji.

Uvjet da se prijavi najmanje 15 učenika ispunjen je u 70 škola. Tako će oko 2.700 romske djece ići na satove. Nacionalni savjet Roma standardizovao je jezik, osigurao kadar i udžbenike. Država, međutim, kažu, nije ispunila svoj zadatak – a to je da pravilno provede anketu među učenicima.

“U jednoj osnovnoj školi u Nišu, u kojoj je upisano 95 posto Roma, učenici od prvog do osmog razreda su samo Romi, od 950 učenika za romski jezik se izjasnilo samo osam učenika. To je nerealno”, ističe Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine.

U Ministarstvu tvrde da je mali odziv djece odgovornost Nacionalnom romskog savjeta i nevladinih organizacija koje nisu dovoljno motivirale đake i roditelje.

“Mi smo cijelu anketu ponovili početkom rujna 2016. godine i to prije svega zbog učenika prvog razreda tako da je anketiranje moglo se dopuni iu rujnu”, ističe Jasminka Perunučić Alen iz Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja.

Istraživanja pokazuju da više od polovice Roma u Srbiji ne govori svoj materinji jezik. Zbog toga će učenje romskog u školama pomoći očuvanju njihovog nacionalnog identiteta.

Izvor: rts.rs