Srbija: Romske djevojčice i dalje prisiljavaju na ugovorene brakove

Srbija: Romske djevojčice i dalje prisiljavaju na ugovorene brakove

Autor: Jugmedia/Dragan Marinković

SRBIJA/LESKOVAC – Oko 5 posto djevojčica romske nacionalnosti u Leskovcu i dalje stupa u ugovorene brakove bez mogućnosti da se tome usprotive, upozoravaju iz nevladine organizacije “ROSA”.

Uglavnom je riječ o djeci koja pohađaju 6. i 7. razred, pa je zbog toga ova orgaizacija u osnovnim školama “Svetozar Marković” i “Vožd Karađorđe” iz Leskovca, “Radovan Kovačević” iz Lebana, “Stanimir Veljković-Zele” iz Bojnika i “osmi oktobar “iz Vlasotinca pokrenula projekt” Preventivno djelovanje u cilju sprječavanja preranih brakova kod Roma u Jablaničkom okrugu “.

14956479_1539827216033936_6510648171900378894_n

“Njih nitko ne pita da li one to žele ili ne. Roditelji se međusobno dopgovore, a one nemaju prava da se usprotive. Ukupno 100 roditelja i 200 maloljetnih djevojčica i dječaka biće educirano kroz predavanja i radionice posvećene temama “Dječji rani i prisilni brakovi” i “Iskustva, priče žena koje su se rano udale”, koje će se održati u osnovnim školama, centrima za socijalni rad iu romskim naseljima “, ističe koordinatorica projekta Laura Saitović.

Ona dodaje da se situacija u mnogome popravlja i da se sve češće mlade Romkinje odlučuju da završe školu i udaju se nakon toga, ali da su ugovoreni brakovi među djecom, na žalost, još uvijek praksa kod pojedinaca.

“Projektom je predviđeno i snimanje dva dokumentarna filma koji će prikazati iskustva žena koje su se prerano udale i žena koje su se prvo posvetile svom obrazovanju i poslovnoj karijeri”, zaključuje Saitovic.

Projekt, koji financiraju Europska unija, Vlada Švicarske i Vlada Republike Srbije preko programa Europski PROGRES, ima za cilj preventivno djelovanje kod mladih Romkinja i Roma, kao i njihovih roditelja, kako bi se spriječili prerani brakovi.

Izvor: jugmedia.rs