Srbija: Romi ostaju bez škole zbog siromaštva i nemogućnosti zapošljavanja

Srbija: Romi ostaju bez škole zbog siromaštva i nemogućnosti zapošljavanja

SRBIJA/VRANJE – Loše ekonomsko stanje i neposjedovanja dokumenata iz matične knjige rođenih glavni su problemi zbog kojih većina Romske djece nema neki stupanj obrazovanja na području Vranja.

Član radne skupine za izradu akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u oblasti obrazovanja, Enver Asani ističe siromaštvo kao jedan od ključnih faktora zbog čega je veliki broj romske djece školski neobrazovano.

“Za jedno dijete treba odvojiti i do 20.000 dinara za polazak u školu.Potrebne su knjige, mjesečne karte za prijevoz kao i užina.Romske obitelji imaju po dva do tri ucenika dok neki imaju i pet. Pojedinim obiteljima koje su korisnici socijlane pomoći riješeno je pitanje udžbenika ali se za prijevoz i užinu izdvaja iz kućnog budžeta.Ovo je neizdrzljivo za jednu siromašnu obitelj kao sto su nase romske obitelji “tvrdi Asani.

Readmisija je dodatno opteretila mogućnost školovanja Roma zbog nepostojanja dokumentacije i neobaveštenosti.

“Djeca koja su se rodila u inozemstvu nemaju adekvatnu i potpunu dokumentaciju, za upis u školu. Iako su u inozemstvu pohađala nastavu, ovdje im treba nostrifikacija svjedočanstva i diploma, a time su obuhvaćeni i niži razredi.Tako da veliki broj djece ostaju neupisani u osnovnim i srednjim školama. “Navodi Asani.

On dodaje da nema posebni ili odredjeni sustav rada za odjele gdje je veća koncetracija Roma iako postoje kvalificirani kadrovi za romski jezik.Povrh toga ne treba zaboraviti da je resorno ministarstvo donijelo odluku da se romski jezik djece može učiti tamo gdje ima veliki broj romske

“Mogucnosti da romi uče na materinjem jeziku ima, postoju udžbenici na romskom jeziku izdana je gramatika romskog jezika od prvog do osmog razreda. Što se tiče Vranje i Vranjske Banje ima oko 400 učenika. “Kaže Asani uz napomenu da je za školovanje romske djece veoma važno u koju sredini žive zbog jezičnih barijera.

Prema podacima s kojima raspolaže od pedeset Roma koji imaju srednju školu raznih profila rade samo petero, ostali su na birou ili rade sezonske poslove.Sa visokim obrazovanjem ima desetak, a od tog broja rade samo dvojica.

“Ovo je loš primjer za romsku populaciju i loše utječe na djecu i njihovo dalje školovanje” zakjučuje Asani. Predlazem veću edukaciju i predanost prosvjetnih radnika na podizanju morala i edukaciju roditelja kroz dobre primjere uključivanja djece u obrazovanje ”

Prema njegovim riječima ranija praksa isključivanja ženske djece iz procesa obrazovanja je prevaziđena. Ipak većina njih sama odustaje od školovanja zbog diskriminacije koje trpe prilikom zapošljavanja.

Milan Zdravković

Izvor: jugmedia.rs