Srbija: Prosvjed Roma u Kragujevcu – “Hoćemo da radimo, a ne da krademo!

Srbija: Prosvjed Roma u Kragujevcu – “Hoćemo da radimo, a ne da krademo!

Romi traže svoje pravo na rad na raskrsnici,
Foto: Nebojša Raus

Dvadesetak perača prozora na automobilima je na raskrižju kod Velikog parka, u Glavnoj ulici, održalo protest pod parolom “Hoćemo raditi, nećemo krasti”. Oni su s transparentima i uz podršku građana Kragujevca, poslali vlastima poruku da ih ne tjeraju s posla od kojeg žive i izdržavaju obitelji …

Srbija – Rešit Bahtiri iz Kragujevca kaže da 33 godine radi na raskrižjima.
– Ja od svoje sedme godine perem šoferšajbne … Sada imam 41 godinu, ali počeli su nam pišu kazne … Dvoje su i udarili, kada su htjeli da nas sklone. Nikada nisam oprao staklo na silu, a počeli su nas biju. Priđem, pitam, operem, pa ko kako časti …

Imam četiri sina, svi uče školu, idu redovito. Žena ne radi, ona je raseljeno lice. Ljudi koji prolaze i znaju me donose mi stvari, odjeću i tenisice i za mene i za djecu. Stanu, daju nam i odu. Nitko se ne žali što perem stakla, ali policiji smetamo, ai njima smo prali kola. Ne krademo, radimo to što možemo. Pisali su nam kazne, od pet do 20.000 dinara. Na kraju ćemo ići u zatvor, da odrobija to, jer pare nemamo – kaže resiti Bahtiri.

Radije će u zatvor, jer nemaju platiti kaznu. Foto: Nebojša Raus

Radije će u zatvor, jer nemaju platiti kaznu.
Foto: Nebojša Raus

Dok je iskusna ekipa perača stakala prosvjedovala i uglas vikala: “Hoćemo raditi, nećemo krasti”, vozači su ih pozdravljali, odjekivale su sirene … Svi su im mahali, pružali ruku, aplaudirali.

Arserovski began kaže da već 10 godina radi na semaforu …

– Ne daju nam da radimo, pišu kazne … Kažu da djeca moraju u školu, a odakle da ih školujemo? Što da radimo, da l ‘treba da krademo? Ima nas oko 20 u gradu, raspoređeni smo po glavnim raskrižjima … Borimo se da prehranimo djecu. Eto, ja sam mehaničar, završio sam srednju školu, ali nitko me neće, jer nemam radno iskustvo. Cijeli život provedoh ovdje sa spužvom i kofom, na pranju stakala. Svakog dana se borimo za život, za ‘leba … Ako smo mi najveći problem u državi, onda neka nas hapse. A mi znamo da nismo … Umjesto da nam pomognu, pišu kazne – kaže Begani.

Perači prozora u Kragujevcu održali prosvjed. Foto: Nebojša Raus

Perači prozora u Kragujevcu održali prosvjed.
Foto: Nebojša Raus

U Skupštini grada kažu da kazne ljudima koji peru stakla na raskrižjima ne piše inspekcija, niti komunalna policija. Ispostavilo se da akciju protiv njih provodi MUP zbog ugrožavanja prometa i osobne sigurnosti, remećenja javnog reda i mira, kako se kad procjeni.

Izvor: alo.rs