Srbija: Projekt za preseljenje romskih obitelji s deponija

Srbija: Projekt za preseljenje romskih obitelji s deponija

Autor: Ivana Miljković

Život na deponiji iu udžericama, 34 romske obitelji iz Bogojeva u općini Odžaci uskoro bi mogle da zamjene potpuno drugačijim, u novim domovima. Projekt su pokrenuli lokalna samouprava i organizacija “Hausing centar”. Ako bude odobren, sredstva će dati Europska unija i Republika Srbija.

SRBIJA – Naselje Novo Bogojevo nastalo je kao privremeno, prije 50 godina. Tada se, iz poplavnih područja oko Dunava, tu izmjestio nekoliko romskih obitelji. I danas žive na močvarnom zemljištu, a kuće koje ne mogu legalizirati su propale, nemaju vodu, kanalizaciju, put.

U naselju trenutno živi 107 Roma, od su 36 djeca.

Romski koordinator Općine Odžaci Andrija Đurić kaže da je udaljenost tog naselja od škole šest kilometara.

“Zbog samog načina života ovih ljudi, zdravlje je vrlo ugroženo, imaju jako velike potrebe za zdravstvenim ustanovama. Mislim da je jedino rješenje raseljavanje”, kaže Đurić.

“Ukoliko projekt bude usvojen, općina je izdvojila 12 milijuna dinara namjenskih sredstava za raseljavanje ovog stanovništva. Dobili bi kompletno nove stambene jedinice, znači infrastrukturno opremljene – voda, kanalizacija, plinofikacija, javna rasvjeta”, kaže Milorad Stanišić, pomoćnik predsjednika Općine Odžaci.

Za izgradnju novih kuća odabrano je pet lokacija – sela Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić.

“Oni sami biraju gdje žele živjeti. Sukladno tome mi njih informiramo, da bi bili upoznati s tim parcelama malo bolje, jer veliki broj njih ne zna čitati i pisati, tako da smo prilagodili grafički dizajn njihovom znanju”, rekao je Aleksandar Bajić, arhitekt u “Hausing centru” u Beogradu.

“Oni se preteženo bave uzgojem stoke i to je jedan izvor zarade. Međutim, sada idemo polako i razjašnjavamo na kojoj parceli je moguće čuvanje svinja ili skupljanje sekundarnih sirovina”, kaže Andrija Đurić.

Nakon preseljenja, općina planira im pomogne i tako što će im pored škole za odrasle omogućiti i praktičnu obuku da bi lakše došli do posla.

Izvor: rts.rs