• Početna »
  • Svijet »
  • Srbija: Predsjednik NVO Svjetska organizacija Roma nazočio na obilježavanju 75.godišnjice od početka genocida
Srbija: Predsjednik NVO Svjetska organizacija Roma nazočio na obilježavanju 75.godišnjice od početka genocida

Srbija: Predsjednik NVO Svjetska organizacija Roma nazočio na obilježavanju 75.godišnjice od početka genocida

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Poštovani prijatelji,

imam čast i obvezu da vas kao predsjednik Svjetske organizacije Roma Rromanipen informiram da sam 2016/8/19. bio pozvan od strane Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, kao i od Vlade Republike Srpske, da prisustvujem u Donjoj Gradini na obilježavanju 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Židovima i Romima u koncentracijskom logoru Jasenovac .

Želim vas obavijestiti da sam u bilateralnim kontaktima s najvišim dužnosnicima Republike Srbije i Republike Srpske izrazio duboko žaljenje za sve stradale narode zbog genocida od strane Nezavisne države Hrvatske (NDH) koji se desio u Drugom svjetskom ratu.

Također, sam ih upoznao da Svjetska organizacija Roma imajući u vidu sve teže uvjete života građana u Srbiji i šire, a posebno romskog naroda, kao i veliku patnju građana zbog nemogućnosti da utječu na rješenje svojih egzistencijalnih problema, i da svojim radom osiguravaju materijalnu egzistenciju, a poštujući patnju i živote romskih predaka date za bolji život pokoljenja, da ćemo kao Svjetska organizacija Roma raditi na resvetljavanju genocidnog problema nad Srbima, Židovima i Romima, s većim naglaskom nad genocidom nad Romima. Naša svijeta obveza je, da najprije, opomenemo države nasljednice država, koje su provodile genocid i damo do znanja da je krajnje vrijeme da problem stradanja Roma tretiraju sa rasnog aspekta, a ne kao asocijalni problem, i da romske žrtve holokausta treba obeštetiti, na temelju više principa: prinudni rad Roma u logorima Trećeg Reicha, robovski rad po principu zarobljeništva i zbog provođenja medicinskih eksperimenata nad Romima. Zbog toga i na kraju želim precizirati, da zbog postojanja namjere o izvršenom zločinu genocida nad Romima i postojanja povijesno-faktografskih i pravnih činjenica, ne može se osporiti i označiti drugim ternminom istrebljenje Roma nego genocidom.

S ‘poštovanjem,

Beograd, 22. kolovoz 2016.

Predsjednik
Jovan Damjanović

Izvor: Roma World