Srbija: Porast diskriminacije prema Romima

Srbija: Porast diskriminacije prema Romima

Foto Tanjug / S.Ilić, ilustracija

Forum za etničke odnose upozorio je danas na porast diskriminatorskog odnosa javnosti, kao i medija, prema Romima koji su socijalno najugroženija etnička zajednica u Srbji.

Beograd/Srbija – Forum za etničke odnose upozorio je danas na porast diskriminatorskog odnosa javnosti, kao i medija, prema Romima koji su socijalno najugroženija etnička zajednica u Srbji.

Primjer takvog odnosa su, kako navode u priopćenju, i ponašanje ravnatelja škola koji su probili rokove ili u posljednji čas upoznali roditelje djece romske nacionalnosti o mogućnostima izučavanja predmeta romski jezik i kultura, ali i novinski napisi povodom afirmativnih mjera za upis romske djece u srednje škole .

Forum za etničke odnose ističe u priopćenju da su Romi socijalno, ekonomski i politički najugroženija etnička zajednica u Srbiji.

Uz to je izražen i visok stupanj socijalne i etničke distance srpski većine, ali i pripadnika nacionalnih manjina prema Romima.

Ključna područja u kojima se to manifestira su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvena i socijalna skrb, zatim sudjelovanje u kulturnom životu, informiranju i političkim aktivnostima.

Gurnuti na marginu društva, pripadnici romske zajednice uglavnom ne posjeduju u dovoljnoj mjeri nijedan od četiri poznata oblika kapitala: ekonomski, socijalni, kulturni ili simbolički, te redovito ne vide ili nemaju izlaz iz začaranog kruga siromaštva.

Početna šansa romske populacije da se obrazuju je višestruko manja od šanse većine djece u Srbiji.

Zato je vrlo važno da se vodi dosljedna integrativna manjinska politika koja nalaže i takozvanu pozitivnu diskriminaciju ili mjere afirmativne akcije prema posebno diskriminisanima- što Romi jesu kad je u pitanju obrazovanje.

Od interesa je ne samo za romsku zajednicu već i za čitavo društvo da romska djeca budu uključena, u što većem broju, u obrazovni sustav kao i da se osigura kontinuitet u njihovom obrazovanju.

Posebno zabrinjava to što se ovakav odnos uklapa u trend snižavanja dostignutih prava nacionalnih manjina, o čemu svjedoči i mišljenje Ustavnog suda o Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina ili o otežavajućim uvjetima za prijavu izbornih lista nacionalnih manjina.

Zabrinjava i odsustvo osmišljenog djelovanja vlasti, domaćih i stranih donatora, kao i organizacija civilnog društva, te i romskih ili onih koji se ‘bave’ romskim pravima da se javnosti, a posebno srpske većini objasni značaj afirmativne akcije.

I to ne samo za Rome već i za održiv razvoj, stabilnost, vladavinu prava i demokratizaciju Srbije, kao i za njenu ‘europsku budućnost’, navodi se u priopćenju.

Forum za etničke odnose poziva, kako je navedeno, sve one kojih se to tiče da se u budućnosti posvete stvaranju okolnosti u kojima se primjenjuju na papiru zajamčena prava Roma (ustav, zakon, konvencije i slično) kao i drugih nacionalnih zajednica i njihovih pripadnika.

Izvor: Tanjug