Srbija: Položaj Roma ugrožen zbog međusobnih svađa njihovih predstavnika

Srbija: Položaj Roma ugrožen zbog međusobnih svađa njihovih predstavnika

Autor: Jugmedia
Foto: Jugmedia

LESKOVAC – Lokalna romska udruženja upozoravaju da položaj ove nacionalne manjine u Leskovcu može biti ozbiljno ugrožen jer lokalna samouprava još uvijek nije usvojila Prijedlog strategije za unapređenje položaja Roma od 2015. do 2025. godine.

Po ocjeni aktivista udruge “Rosa”, prijedlog Strategije nije usvojen zato što Nacionalni savjet Roma ima svoje problem vezane za rukovodstvo, kadriranje, smjene, svađe …

“Dok traju prepucavanja, Prijedlog strategije za unapređenje položaja Roma nije usvojen od strane Nacionalnog savjeta, što je obvezujuće kako bi taj isti dokument Nacionalni savjet proslijedio Vladi Srbije i Skupštini Srbije na usvajanje” ističe predsjednik “Rose” Zoran Saitović.
U Leskovcu je početkom rujna grupa članova Nacionalnog savjeta organizirala sjednicu na kojoj je smijenjen aktualni predsjednik savjeta Vitomir Mihajlović, a za novog izabran Srđan Šain. U tijeku su prepucavanja preko državnih institucija i ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu gdje se utvrđuje da li je održana sjednica Nacionalnog savjeta Roma bila legalna i zakonita kao i smjena i izbor novog predsjednika savjeta.
“Za nedovršen posao netko će morati da odgovor premijeru Srbije jer izgleda da položaj Roma i romske zajednice u cijeloj ovoj priči nisu ni bitni” nagovještava Saitović.

Da bi se izradila kvalitetna strategija u cijeli proces su uključeni stručnjaci iz raznih područja kao organizacije civilnog društva i pojedinci. Proces izrade strategije započeo je ožujka ove godine.
Prijedlog strategije trebalo bi da prate i akcijski planovi i da se isti spuste na lokalnu razinu. Također, treba formirati vladin tim ili ured koja bi pratila provedbu te iste strategije.

“Gradski odnosno općinski lokalni akcijski planovi za Rome bi trebalo usuglasiti s novom strategijom i to bi bio zadatak svih lokalnih samouprava, naglašava Saitović.

Izvor:

http://jugmedia.rs