• Početna »
  • Svijet »
  • Srbija: Otpušteni radnici paraćinske staklare traže pomoć od Vučića i Brnabićeve
Srbija: Otpušteni radnici paraćinske staklare traže pomoć od Vučića i Brnabićeve

Srbija: Otpušteni radnici paraćinske staklare traže pomoć od Vučića i Brnabićeve

Autor: Milan Nikić

SRBIJA/PARAĆIN – Otpušteni radnici paraćinske staklare u stečaju protestirali su gradskim ulicama. Išli su u koloni, od ftvornice do centra grada i nosili zastave socijalističke Jugoslavije i slike Josipa Broza Tita. Od predsjednika i premijerke zatražili su pomoć, jer je 230 njih ostalo na ulici. Paraćinska lokalna samouprava najavljuje socijalnu podršku radnicima.

Radnici Srpske tvornice stakla u Paraćinu ne mire se sa otkazima, koje im je dao stečajni upravnik. Protestna šetnja, skandiranja, zvižduci i znamenja Titove Jugoslavije odjekivali su danas ulicama pomoravskog grada, na rijeci Crnici. Rješenja o otkazima primila je polovica od 230 radnika, jer paraćinska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje ne može odjednom da obradi sve zahtjeve radnika. Staklari su očajni zbog otkaza, ali i zbog diskriminacije.

“Supruga i ja smo izbačeni na ulicu i tražimo svoja prava. Supruga i ja smo Romi, smatram da je ovo diskriminacija po rasnoj osnovi. Radio sam kao osiguranje u SFS, sa 4. stepenom stučne spreme, a ljudi koji imaju osmogodišnju školu su ostali, iz razloga što sam ja Ciganin a oni nisu”, rekao je otpušteni radnik Dejan Omerović.

“Niko me ne pita da li imam socijalnu pomoć, da li imam mirovinsko. Zdravstvene knjižice su nam stopirali, ne možemo u tvornici da uđemo. Ovo je kraj”, izjavio je radnik Tomislav Simić.

Radnici i njihove porodice traže od premijerke Brnabić i predsjednika Vučića pomoć. Prvi čjovek Paraćina najavljuje podršku.

“Ono što općina može jedino da učini je da pruži određenu vrstu socijalne podrške onim radnicima gdje to bude moguće, prema važećim propisima i mogućnostim općine.Ono što mi očekujemo je zahtjev sindikata, a ko ne iz tvornice ono sindikata Paraćina, koje će točno precizirati šta su to potrebe radnika i koja je struktura radnika koji će ostati bez posla”, rekao je predsjednik općine Paraćin Saša Paunović.

Kolona otpuštenih danas je zaobišla zgradu općine, a imaju i razlog.

“Danas je Dan općine Paraćin. Mi ne želimo da unosimo nemir. Mi želimo samo svoja prava”, rekla je otpuštena radnica Aleksandra Stojanović.

Ukoliko u naredna dva i pol mjeseca povjerenici ne prihvate reorganizaciju Staklare, i preostalih 650 radnika ostati će bez posla.

Otpušteni staklari od države ali i od lokalne samouprave očekuju pomoć. Većina od njih je pred mirovinom, a ima i dosta bračnih parova koji su zajedno dobili otkaze.

Izvor: rs.n1info.com