Srbija: Od dječaka iz romskog naselja do “Heroja mladih”

Srbija: Od dječaka iz romskog naselja do “Heroja mladih”

Mirko Kaldaraš je mladi kemičar i aktivista na projektima potpore Romima u obrazovanju. Baš zbog toga, Egzit zaklada u suradnji s NIS-om proglasila ga je “Herojem mladih”, jer je iz barake bez struje i vode i učeći pod svijećom uspio završiti fakultet, a potom se posveti aktivizmu i pitanju obrazovanja Roma.

Srbija – “Zadovoljstvo i čast je biti” Heroj mladih “i to je nagrada svim mladim ljudima s kojima sam radio”, kaže Kaldaraš za RTS i dodaje da je društvo pokazalo da cijeni takve stvari i da ima smisla obrazovati se.

Kao razloge za nagradu navodi pospješivanje obrazovanja mađu romskom zajednicom i stvaranje stava prema diskriminaciji.

“Prije svega treba shvatiti, ne samo Romi, nego cijelo društvo u Srbiji da je obrazovanje najznačajnija stvar i da je to jedini pravi izlaz iz loše ekonomske i svake druge situacije. Tako će biti smanjena i diskriminacija”, naveo je Kaldaraš, gostujući u dnevniku RTS-a.

U komunikaciji s romskom djecom, Kaldaraš kaže da pokušava im objasni da imaju zajedničko polazište i da je i on krenuo iz jednog od romskih naselja i da je svojim zalaganjem uspio izaći iz njega.

Prema njegovim riječima, mora se radi mnogo u borbi protiv diskriminacije i da je potrebno da stručni ljudi rade s romskom djecom, koji će im objasniti kakav stav da izgrade.

“Kada im netko kaže da nešto ne mogu učiniti zato što su Cigani, oni ne treba da odustanu. Nitko od nas nije birao ni nacionalnost ni roditelje. Nitko ne može tvrditi da je bolji od mene zbog toga što ni on nije birao” , naveo je Kaldaraš.

Na pitanje da li razmišlja da napusti zemlju, rekao je da nažalost razmišlja o tome, iako bi volio ostati ovdje, da radi i zarađuje, smatra da je to poprilično teško u Srbiji.

Izvor: RTS