Srbija: NVO Svjetska organizacija Roma traži odštetu za genocid nad romima!

Srbija: NVO Svjetska organizacija Roma traži odštetu za genocid nad romima!

Srbija – U poslednijh tjedan dana ponovo je aktualna tema “odštete za holokaust”, odnosno genocid nad romima. Glasnogovornik ove teme je g.Jovan Damjanović koji putem medija obavještava Rome da će NVO Svjetska organizacija Roma tražiti odštetu od SR Njemačke na ime genocida nad romima u II Svjetskom ratu. Pored Srba i Židova, Romi su u Drugom svjetskom ratu najviše stradali na teritoriju bivše Jugoslavije. U europskim okvirima, njihovo stradanje još je i veće. Predsjednik Svjetske organizacije Roma Jovan Damjanović kaže da je broj Roma ubijenih u koncentracijskim logorima i na stratištima diljem Europe oko 3,5 milijuna.

jovan-damjanovic-300x194

“Angažirali smo američke i švicarske odvjetnike i našeg odvjetnika Milana Vujina, koji će s njima kontaktirati. Mi ne možemo naređujemo, ali možemo se pravnim putem borimo za naša prava i naše žrtve. Učinit ćemo sve da se pred međunarodnim sudom provjereno da imamo veliki broj žrtava, da sigurno treba dobiti odštetu kao što su dobili Srbi i Židovi “, objašnjava Damjanović.

On dodaje da se ne zna što se dogodilo s imovinom ubijenih Roma koju su nacisti opljačkali.

S druge strane g. Dragoljub Acković, direktor Muzeja romske kulture, napominje da je proces obeštećenja Roma stradalih u Drugom svjetskom ratu je završen, a ovi koji sada nude pomoć oko naplate odštete Romima samo nude lažna obećanja. Ovaj vid zamajavanja traje desetak godina, jer je 2006. završeno s isplatom obeštećenja koje je realizirano preko Međunarodne organizacije za migracije (IOM) – kaže za “Vijesti” Acković. Acković, koji je i osobno bio angažiran u prikupljanju i prosljeđivanju zahtjeva kada je to obavljeno preko IOM, međutim, kaže da je od 4.200 zahtjeva za obeštećenje na kojima je on radio, samo njih desetak odbijeno. Po pojedincu je tada isplaćeno 15.000 maraka, odnosno 7.500 eura.

Na pitanje zašto se sada ponovno pokreće ovo pitanje, Acković kaže da je to samo “trik pojedinaca kako da sebi podignu rejting”, ali i nešto zarade.

acković

“Imali smo kuće i imanja, ali naše najveće bogatstvo bilo je zlato. Naši odvjetnici su već nešto istraživali, kažu da je zlato završilo u Vatikanu i u švicarskim bankama. Sve ćemo točno znati kada se pred sudom održi proces “, kaže Damjanović.

Da li se to romska zajednica dovodi u neku vrstu zablude? Tko govori istinu? Da li će romska zajednica imati neke koristi od ove priče ili će se pojedinci obogatiti ?, možda od svega ovoga neće biti ništa, i ostat će samo mrtvo slovo na papiru!

Izvor: Roma World