• Početna »
  • Svijet »
  • Srbija: Nemogućnost zapošljavanja glavni razloga zbog kojeg Romi odlaze u zemlje EU
Srbija: Nemogućnost zapošljavanja glavni razloga zbog kojeg Romi odlaze u zemlje EU

Srbija: Nemogućnost zapošljavanja glavni razloga zbog kojeg Romi odlaze u zemlje EU

SRBIJA- Više od 7.000 ljudi prošle godine vratilo se u Srbiju po sporazumu o readmisiji, dok se po istoj osnovi u prva dva mjeseca ove godine, po tom osnovu vratilo se više od 500 ljudi, rečeno je na konferenciji “Suradnja kao model zapošljavanja – Zapošljavanje Roma povratnika – ka odgovornosti i razvoju “. Između 75 i 80 posto povratnika, konstatirano je, pripada romskoj nacionalnoj manjini, a nemogućnost zapošljavanja jedan je od glavnih razloga zbog kojeg oni ponovo odlaze u zemlje EU.

Državni tajnik u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević je tim povodom najavio da će s Komesarijatom za izbjeglice raditi na utvrđivanju broja onih koji stalno pokušavaju otići iz Srbije. To je, prema njegovim riječima, važan polazni osnov za integraciju, jer će se utvrditi što je to zbog čega povratnici ne ostaju Srbiji.

– Obrazovanje Roma, možda je najvažnije, bez toga teško da može da se govori o izlasku iz začaranog kruga siromaštva – rekao je Ivanišević, koji smatra da su važne poticajne mjere koje je NSZ utvrdila i za Rome koji otpočinju stalni posao. Jer, dodao je, ukoliko se netko obrazuje, a ne može se zaposliti u zemlji, onda on vrlo često izabere tu mogućnost da proba da ode.

Potpredsjednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić naveo je da, prema popisu od 2011., u Srbiji živi oko 150.000 Roma, dok Vijeće Europe procjenjuje taj broj na 600.000, te da se ta populacija u Srbiji suočava s mnogim problemima – od zdravstvene njege, obrazovanja, stanovanja , do otežanog zapošljavanja i pristupa tržištu rada.

Prema istim podacima, svega 28 posto romskog stanovništva svrstava se u grupu ekonomski realne, od čega je 59 posto njih nezaposleno. Pritom, broj nezaposlenih Romkinja četiri puta je veći od Roma, nizak je stupanj ekonomske aktivnosti Roma, jer, 28 posto su ekonomsko aktivni, što je neusporedivo manje od republičkog prosjeka, koji je 41 posto, rekao je Miletić.

Posebno je naglasio da su Romkinje u znatno nepovoljnijem položaju na tržištu rada, a da su najzastupljenija zanimanja među aktivnim Romima – ulični čistači i skupljači sekundarnih sirovina, s gotovo 60 posto.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za ulazak u EU Tanja Miščević smatra da pregovarački proces može pomoći da se podigne vidljivost takvih projekata i ističe da, kao što je situacija u čitavim pregovorima s EU- tu se radi o nama zapravo, tako se i ovdje radi o našim građanima, našim državljanima, kojima je potrebna posebna pomoć, jer se nalaze u specifičnoj situaciji.

Izvor: rominfomedia.rs