Srbija: Nad Leskovačkim romima se 11. prosinca 1941.godine strašan zločin

Srbija: Nad Leskovačkim romima se 11. prosinca 1941.godine strašan zločin

11. prosinca 1941.godine u Arapovoj dolini streljano je 310 Leskovčana od strane Njemačke okupatorske vojske 0,293 Roma 0,11 Srba i šest Židova.

LESKOVAC/SRBIJA – U našem Gradu te ratne godine desio se strašan zločin nad našim građanima od strane njemačke okupatorske vojske uz pomoć tadašnje Nedićeve Srbije i kvinsliškog režima.

Ovaj dan leskovački Romi su skromno obilježili polaganjem vijenaca na spomen obilježje u Arapovoj dolini i malom komemoracijom u maloj sali Leskovačkog Kulturnog Centra.

Na komemoraciji su bili prisutni koordinatorica za romska pitanja, direktor Dom kulture Roma, Gradski vijećnik Božidar Vučković i predtsvnici SUBNORA-a koji su činili više od polovine prisutnih u sali.

“Spomenik i današnji dan kada obilježavamo sedamdesetpetogodišnjicu od stradanja Roma treba da nas podsjete na genocid i ne smije nikad da se zaboravi i ne smije nikad da se ponovi”, rekla je na današnjoj komemoraciji Tanja Stanojević koordinatorica za romska pitanja.

Na komemoraciji o stradanju Roma i sjećanju na sam događaj koji se desio tog krvavog 11.decembra 1941.godine govorili su predstavnici suboru-a kao i Povjesničar Dragan Krstić.

“Grad treba aktivnije da se uključi u obilježavanju ovog za Rome pa i za sam grad važan povijesnim dan jer je vršen genocid nad građanima našeg grada”, rekao je Maksut Bakić dugogodišnji romski aktivist i vijećnik u više saziva Skupštine Grada.

Iz Organizacije “ROSA” još jednom podsjećaju da inicijativu koju su pokrenuli prije tri godine da se stratište “Arapova dolina”, proglasi i uredi kao memorijalni centar.

“Pokrenuli smo inicijativu ali se od inicijative nije maklo ni milimetar jer Grad nije želo i ne želi razgovarati s nama. Gradonačelnik, lokakna samouprava mora znati da su tu streljani nevini građani našega grada “, rekao je Zoran Saitović predsjednik Organizacije” ROSA “i dodao, da su tadašnji bogati privrednici s tadašnjom lokalnom samoupravom i Policijom-Srpske državnom stražom pomogli njemačkoj okupatorskoj vojsci da se Romi uzmu i streljaju u zamjenu za tadašnje gospodarstvenike, bogataše Grada Leskovca, koji su svoj otkup platili zlatom i novcem.

“Ono što treba lokalna samouprava da učini a to je najmanje što može je da SE IZVINI ROMSKOJ ZAJEDNICI U LESKOVCU za ono što su njihovi predhodnici 1941.godine učinili Romima”, rekao je Zoran Saitović predsjednik Organizacije “ROSA”.

Leskovački Romi se na žalost se i ne sjećaju i ne znaju što se da današnji dan dogodilo 1941.godine, što je poražavajuće. Blijeda sjećanja na ovaj dan imaju i stari i mladi au prilog tome govori i video koji smo danas snimili u romskoj mahali “Podvorca”.

Izvor: ROMinfomedia.rs

Pogledajte video: