Srbija: Izložba “Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu”

Srbija: Izložba “Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu”

Foto: rtv

Izložba “Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu” autora dr Dragoljuba Ackovića biti će otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Postava uključuje arhivsku građu od nekoliko stotina fotografija, dopisnica i dokumenata iz tog razdoblja, što su važna svjedočanstva za analizu položaja Roma tijekom Velikog rata.

“Tisuće Roma bilo je ubijeno ili ranjeno u tom razdoblju, prije svega, njemačke, austrougarske i druge vojske. Pojedini pripadnici ovoga naroda stradali su i kao vojnici u raznim vojskama o čemu se se vrlo malo zna, ali su Romi, prije svega, najviše stradali kao zarobljenici i civili “, navodi Acković.

Naglašava kako nikada neće biti utvrdeno koliko je Roma ubijeno između 1914. i 1918. godine, jer nema preciznih podataka o njihovoj patnji.

Acković primjećuje da je povodom sto godina od završetka Prvog svjetskog rata organizirano niz programa unutar kojih nije bilo ni spomena o Romima i da će izložba u SANU to pokušati ispraviti.

Izložba “Stradanje Roma u Prvom svjetskom ratu” prvi put je predstavljena u prosincu prošle godine u Galeriji Narodne banke Srbije, a organizira je Kuća romske kulture, pod pokroviteljstvom Odbora za Jasenovac, Srpska pravoslavne crkve i uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i informiranja.

Izvor: rominfomedia.rs/rtv