Srbija: Izložba o stradanju Roma u Prvom svjetskom ratu

Srbija: Izložba o stradanju Roma u Prvom svjetskom ratu

U okviru obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata u Galeriji Narodne banke Srbije otvorena je izložba posvećena stradanju Roma u Velikom ratu. Izložbu organizira Kuća romske kulutre pod pokroviteljstvom Odbora za Jasenovac i Srpske pravoslavne crkve i uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i informiranja.

Tišina i zaborav najbolje opisuju stradanje Roma u Prvom, a posebno Drugom svjetskom ratu. Oko tri i pol milijuna Roma ubijeno je u tom ratu. I iza svakog od ovih brojeva, postoji jedno ime, jedno lice, jedan čovjek i jedna izgubljena budućnost, kaže autor izložbe.

“Sto godina Velikog rata se obilježava u svim dijelovima svijeta pa i kod nas, međutim spominju se svi narodi, čak i oni koji su ubijali, a oni koji su bili ubijeni, govorim o Romima daleko manje se spominju”, kaže Dragoljub Acković, autor izložbe.

Svaka fotografija nam otkriva veliku ljudsku dramu i tragediju Roma, osobito tijekom Velikog rata.

“Na samoj izloži je daleko manje teksta nego fotografija. Negdje desetine fotografija su skupljane jako dugo negdje oko dvadeset godina. Tako da danas posjedujemo kolekciju od nekih 150 fotografija”, kaže Dragoljub Acković, autor izložbe.

Malo je dokaza o genocidu protiv Roma. Postoji nekoliko očuvanih dokumenata, povijesnih izvora, fotografija.

“Arhivska građa o Romima, o romskoj povijesti je oskudna, ne samo na teritoriju Srbije, već u čitavoj Europi. S jedne strane to je ozbiljan hendikep za nas istraživače, a sa druge strane činjenica da nema institucije koja se bave istraživanjem romske povijesti ili promicanje i očuvanje romske kulture “, rekao je povjesničar Dejan Ristić.

Najveće stradanje Roma na teritoriju Srbije odigralo se u Drugom svjetskom ratu, listopada 1941. godine kada su njemačke okupacijske snage, provele masovne pogrome nad civilnim stanovništvom u Kraljevu i Kragujevcu.

Poruka izložbe je da Romi nisu zaboravljeni, iako su još uvijek na marginama društva.

Izvor: rts.rs