Srbija: Dragan Ristić i grupa “KAL”

Srbija: Dragan Ristić i grupa “KAL”

Foto: www.kalband.com
Autor: E. A.

Dragan Ristić, frontmen grupe „Kal“, smatra da je Emiru Kusturici bliska romska kultura i da njegova filmska estetika savršeno korespondira sa Romima.

„Kal“, urbani romski bend iz predgrađa Beograda, nastupa diljem sveta. Bili su učesnici na najznačajnijim domaćim, europskim i svjetskim festivalima. I postigli zavidnu europsku karijeru. Glazbeni stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali – Rock’n’Roma. To svakako najbolje oslikava njihovu glazbu.

Na prestižnoj World Music Chart Europe sa oba albuma „Kal“ je pre desetak godina zauzeo prva mjesta. I iza sebe ostavio bendove poput: „Gotan Project“, „Natasha Atlas“, „Ojos de Bruho“. Na istoimenoj listi 2006. godine bili su treći na godišnjem nivou što nijednom bendu sa ovih prostora nije pošlo za rukom.

Članovi benda su: Dragan Ristić (vodeći vokal, el. gitara), Dušan Gnjidić (bubnjevi), Marko Ćurčić (bas), Aleksandar Dimitrijević (harmonika), Milorad Jevremović (vokal, violina).

Za „Nedeljnik“, Dragan Ristić dao je intervju. Na pitanje kako je bilo svirati i družiti se sa „Gogol Bordellom“, Dragan Ristić u intervjuu za „Nedeljnik“ je odgovorio:

Druženje sa Eugenom i „Gogol Bordellom“

– Vidjeti kako izgleda show-business u Americi, i to onaj visokokvalitetni, stvarno je ogromno iskustvo. „Kal“ je sa „Gogol Bordellom“ svirao desetak koncerata po istočnoj i zapadnoj obali. Moji prvi utisci su vezani za nevjerovatnu energiju koju Eugen Hutz i ekipa zrači za vrijeme koncerta. Onda poslije koncerta vidiš one njihove tur-baseve i shvatiš da niko od njih vjerovatno nema obitelj. Oni su na turneji više od šest mjeseci, što je zaista iscrpljujuće. Šta mislite kako izgleda kada šest mjeseci putujete iz grada u grad, spavate u tur-basu i svirate skoro svako veče?

– Ono što neću zaboraviti pored koncerata su i after partiji. Dakle, završi se koncert, ide se u back stage i onda odnekle naviru horde ljudi, prijatelja i svi sviraju i pjevaju. Zatim Eugen izađe sa zadnje strane hale u kojoj je bio koncert. A, tamo na tisuće obožavateljki koje vrište i čekaju da ih ovaj prebaci sa druge strane ograđenog prostora gde je bend, gde je zabava, gde je „Hollywood“.

– After party traje do kasno u noć i podsjeća na starogrčke „bahanalije“, a onda se zavjesa spušta. Dođe tur-menadžer, blago pomazi članove benda i odvede ih u tur-bas da spavaju. Kada se probude, oni su već u drugom gradu i sljedeći koncert samo što nije počeo. E za takav život umjetnik mora da bude pripremljen. Mora to da zna, a to u rok almanasima ne piše. „GB“ je vrhunski bend, a Eugene Hutz je rijetko kvalitetan intelektualac koji ima izuzetnu potrebu za socijalnim angažmanom. Uostalom, biti umjetnik u XXI stoljeću, gledati sve nepravde koje nas okružuju, a ne biti društveno angažiran, za mene je ravno katastrofi.

Cijeli intervju pročitajte na portalu ANTRFILE.