• Početna »
  • Hrvatska »
  • Slavonski Brod: Uskoro kreće izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže u romskome naselju
Slavonski Brod: Uskoro kreće izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže  u romskome naselju

Slavonski Brod: Uskoro kreće izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže u romskome naselju

Foto: Robert Radić/ Facebook

Autor: Romski Portal/ Čedo Todorović

Dana 30.08.2017 godine, Robert Radić, koordinator roma za Brodsko-posavsku županiju, suradnik saborskoga zastupnika Veljka Kajtazija je zajedno sa svojim suradnicima su održali sastanak sa ćlanovima uprave Vodovoda Slavonski Brod, gdinom Stjepanom Aščić i gdinom Danijelom Kovačević.

Na sastanku se raspravljalo o produženju vodovodne mreže u novom dijeli romskog naselja i o planovima za izgradnju kanalizacije u romskome naselju M.O “Josip Rimac”.

Ćlan uprave Vodovoda Slavonski Brod, gdin Stjepan Aščić, je rekao da se povodom produženja vodovodne mreže u romskome naselju, da prošle godine je pokrenuta izrada projektne dokumentacije. Nakon pokretanja izrade projektne dokumentacije vodovod je dobio građevinsku dozvolu. Naime u novome dijelu romskog naselja postoji oko 90-ak objekata koji nemaju priključak na vodovodnu mrežu, da se uz produženje vodovodne mreže, omogući socijalno ugroženim mještanima besplatan priključak na vodovodnu mrežu. Upravo zbog toga je u dogovoru za Hrvatskim vodama, da se projekt vrijedan milijun i pol KN financira uz pomoć države, jer vodovod nema tih financijskih sredstava. Sada se samo čeka na odgovor povodom financiranja. Vodovod ima mogućnost samo da nastavi dalje sa radovima produžetka vodovodne mreže, ako se ne odobri financiranje projekta.

Što se tiće izgradnje kanalizacijske mreže u romskome naselju M.O “Josip Rimac”  to se rješava kroz projekt Brod2. Projektna dokumentacija je riješena, građevinske dozvole više-manje su dobivene. Projekt je vrijedan 350 milijuna Kuna. Tim projektom će biti riješena problematika vode i odvodnje u Slavonskome Brodu, te općinama Sibinj, Brodski Stupnik, Garćin i Donji Andrijevci.

U tom projektu se rješava odvodnja i prirpema za priključak na kanalizacijsku mrežu do samog objekta priključka.

Izvedba izrade kanalizacijske mreže kreće iduće godine. Možda krajem ove godine kreće natječaj  za izvođaće te nakon toga iduće godine kreće izvedba izrade kanalizacijske mreže i u romskome naselju M.O „Josip Rimac“. Inače je to veliki EU projekt.