• Početna »
  • Hrvatska »
  • Saborski zastupnik Veljko Kajtazi: Umjesto prepucavanja ustaštvom i partizanstvom, razvijajmo ekonomiju
Saborski zastupnik Veljko Kajtazi: Umjesto prepucavanja ustaštvom i partizanstvom, razvijajmo ekonomiju

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi: Umjesto prepucavanja ustaštvom i partizanstvom, razvijajmo ekonomiju

Zastupnik iz reda nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi prisustvovat će ovogodišnjoj službenoj državnoj komemoraciji žrtvama Jasenovca, najvećeg sabirnog i logora smrti u nekadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, koja će biti održana 22. travnja/aprila. Kajtazi u razgovoru za Anadolu Agency poručuje kako je državni vrh Hrvatske ranije trebao osuditi fenomene fašizacije hrvatskog društva kako bi se podjela oko jasenovačke komemoracije izbjegla.

Zastupnik koji u Hrvatskom saboru predstavlja 12 nacionalnih manjina (romsku, austrijsku, bugarsku, njemačku, rusku, rusinsku, rumunjsku, ukrajinsku, židovsku, vlašku, tursku i poljsku), kaže kako mu je žao da se ove godine dogodila podjela oko komemoracije u Jasenovcu, te dodaje kako je to tema o kojoj je unutar romske nacionalne manjine rasprava započela odmah nakon Svjetskog dana Roma, 8. travnja. Odlučeno je da će Kajtazi sudjelovati u službenoj komemoraciji 22. travnja na koju je i pozvan, a za još dvije zakazane zasad nije dobio poziv.

Ove godine prvi put se dogodio bojkot komemoracije u Jasenovcu, koja se tradicionalno održava 22. travnja, tako da će biti organizirane čak tri: službena, državna komemoracija – 22. travnja, komemoracija Koordinacije židovskih općina – 15. travnja i Saveza antifašističkih boraca 24. travnja.

O Kajtazijevom sudjelovanju na službenoj komemoraciji usuglasio se velik broj romskih predstavnika koji čine više od 90 posto romske populacije u Hrvatskoj.

Na pitanje u čemu vidi uzroke ideoloških podjela u hrvatskom društvu, koje su se manifestirale kroz jasenovačku komemoraciju, Kajtazi kaže kako su se najviši predstavnici države ranije morali ograditi od mnogo negativnih pojava.

– Propusti državnog vrha –

„Trebali su se i predsjednica, i premijer, i prvi potpredsjednik Vlade ograditi od puno stvari koje su se dešavale na nogometnim utakmicama i u javnosti. Unatrag dva-tri dana vidimo da pokušavaju napraviti ono što su možda trebali odmah na početku svoga mandata osuditi.“

Kajtazi kaže kako bi na njihovom mjestu, kada bi bio na stadionu gdje se viče npr. „Cigani, Cigani!“, napustio tu utakmicu. Kazao je kako su sporna skandiranja fašisoidna i kako su kao takva dospjela u javnost, umjesto da se reagiralo prekidom TV prijenosa i napuštanjem stadiona od strane visokih dužnosnika.

„Htio bih poručiti, ipak, da se ‘manemo’ i jednoga i drugoga i da krenemo u razvijanje gospodarstva i ekonomije, jer je to potrebno i većinskom stanovništvu i nacionalnim manjinama, a pogotovo romskoj zajednici“, kaže Kajtazi i dodaje: „Umjesto prepucavanja ustaštvom i partizanima, za mene je na prvom mjestu ekonomija.“

U razgovoru za AA, Kajtazi je još jednom osudio ono što se dogodilo u vrijeme tzv. NDH prema romskoj, židovskoj i srpskoj manjini, ali ističe kako je najvažnije pokloniti se tim žrtvama. Poručio je kako se nada da će osobno, ali i kao predstavnik romske zajednice, sudjelovati i na obilježavanjima 15. i 24. travnja, ukoliko bude pozvan.

– Želi jednako predstavljati sve –

„Ne bih želio da se preko romske zajednice lome koplja i dolazi do nesuglasica“, kaže Kajtazi dodajući kako mu je kao saborskom zastupniku cilj da bude što bolji predstavnik nacionalnih manjina, “ni u jednom trenutku političar”, kaže, te u tu svrhu što bolje surađivati sa aktualnom Vladom.

Istaknuo je kako mu je cilj sa Ministarstvom kulture RH ostvariti suradnju na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu, 2. kolovoza/augusta, i na komemoraciju pozvati manjinske predstavnike Židova i Srba u Hrvatskoj.

Kajtazi je ranije sa Ministarstvom kulture uspio ostvariti suradnju na uređenju romskog groblja Uštice pokraj Jasenovca, a cilj mu je, kaže, u suradnji sa ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem otvoriti i muzej uz to groblje.

Saborski zastupnik nacionalnih manjina na pitanje o stanju romske populacije u Hrvatskoj pozvao se na izvještaje međunarodnih organizacija s kojima se, kako kaže, slaže.

„Međunarodne nevladine organizacije u svojim izvještajima 2014. i 2015. godine bilježe da su srpska i romska nacionalna manjina najdiskrimiranije u Republici Hrvatskoj, s čime se u potpunosti slažem. To se manifestira i kroz zapošljavanje i kroz govor mržnje“, ocijenio je Veljko Kajtazi.

(Anadolu Agency)

Izvor: Source.ba