Saborski zastupnik Veljko Kajtazi susureo se sa rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi susureo se sa rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi susureo se u ponedjeljak 13. lipnja 2016. u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu sa rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom.

Tema sastanka bila je upis pripadnika izrazito podzastupljene nacionalne romske manjine na Sveučilište u Zagrebu na način da se olakša i osigura pristupačnost željenih fakulteta temeljem dogovorene Nacionalne strategije uključivanja za Rome 2013. – 2020. Na sastanku je zaključeno da se uputi prijedlog Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da se odobre dopunske kvote kojim bi se pripadnici romske manjine mogli upisati na fakultet uz uvjet prolaska državne mature i bodovnoga praga.

Pod posebnim ciljem Nacionalne strategije navodi se smanjivanje razlike između prosječnoga obuhvata i završnosti visokoga obrazovanja pripadnika romske nacionalne manjine u odnosu na prosječni obuhvat i završnost visokoga obrazovanja na razini RH u cilju izjednačavanja mogućnosti za stjecanje znanja i sposobnosti za rad i nastavak školovanja – do 2020. godine povećati broj pripadnika romske nacionalne manjine koji završavaju visoko obrazovanje te onih koji nastavljaju poslijediplomski studij. U skladu s tim potrebno je provoditi mjere usmjerene poticanju učenika srednjih i visokih škola i sveučilišta na nastavak školovanja te pružanju podrške učenicima, obiteljima i obrazovnim djelatnicima uz nastavak stipendiranja studenata i pojačanu ulogu vijeća romske nacionalne manjine te nevladinog sektora u području informiranja i osvještavanja romske zajednice o važnosti nastavka obrazovanja te provoditi mjere usmjerene smanjenju razlika u kvaliteti obrazovanja.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Saveza Roma u RH “KALI SARA” Suzana Krčmar te savjetnik u vladinom Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Izvor: Facebook/Veljko Kajtazi

13442707