Sabor: Kajtazi traži žurno rješavanje incidenata na zagrebačkoj Peščenici

Sabor: Kajtazi traži žurno rješavanje incidenata na zagrebačkoj Peščenici

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi zatražio je danas žurno rješavanje dvaju incidenata u zagrebačkom naselju Peščenici, istaknuvši da je bacanje bombe pokraj romskog dječjeg vrtića na Kozari boku, a nedugo zatim i požar na obližnjoj kući, snažno traumatiziralo romsku zajednicu.

Nakon stanke koju je zatražio Kajtazi je u Saboru kazao kako osuđuje svako nasilje u vezi s romskom zajednicom, ali i istaknuo kako se još uvijek ne može govoriti da su napadi rasno motivirani jer ih policija još nije razjasnila. U ovim su incidentima dvije obitelji izgubile puno, a mogle su izgubiti i puno više, svoje obitelji i djecu, upozorio je.

Izvijestio je kako je od ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića zatražio stalni nadzor ovoga i pojačan nadzor drugih romskih naselja te kako se romska zajednica samoorganizirala, s obzirom na to da napadi u takvoj osjetljivoj zajednici, naglasio je, izazivaju osjećaj ugroženosti i nepovjerenja prema institucijama.

Mjerodavne institucije još je jedanput pozvao da učine sve kako bi riješile incidente i umanjile osjećaj straha u romskoj zajednici.

Apelirao je i da Hrvatska ne postane zemlja iz skupine istočno europskih država u kojima se napada romska manjina te ocijenio kako nije dobro da se Romi osjećaju ugroženima i da se samoorganiziraju kako bi obranili svoje domove.

Izvor: vijesti.hrt.hr