Romska obitelj prihvaćena kao izbjeglice

Romska obitelj prihvaćena kao izbjeglice

Autor: Čedo Todorović

Foto: 123rf

Slovačka romska obitelj je prihvaćena na Novom Zeland kao izbjeglice nakon učestalih napada skinheadsa u Slovačkoj, javlja radio Novi Zeland.

Njihov zahtjev za azil je bio odbijen od ureda za imigracije Novi Zeland, ali je uspješno prihvačen od suda za imigracije i zaštitu.

Romska majka, i njezino troje djece i češki rođak su pretrpjeli napad arsenom na njihovu kuću, njezina kćer je bila seksualno iskorištena, te njihov pas ubije, kada su njegovu kučicu zapalili.

Majci je bila potrebna operacija da bi povratila sluh, nakon što je bila udarena u glavu nogom, i njezinom bratu je bila potrebna amputacija ruke.

U odluci suda stoji: “Žalitelji su pretrpjeli vrlo značajnu diskriminaciju, maltretiranje, zlostavljanje i verbalno zlostavljanje u svakodnevnom životu zbog svoje romske nacionalnosti.

“Svaki od žalitelja su ispričali određena iskustva tijekom njihovog  djetinjstva, školskih i odraslih godina.

“Oni su opisali vječnu struju rasizma koji je pratilo sve što su oni radili od počevši od kupovine u trgovinama, kupanje na javnom bazenu, putovanje u autobusima i vlakovima i jednostavno hodanja niz ulicu.”

No, obitelj je rekla da je sve eskaliralo kada see kafić do njih otvorio, te su se novi susjedi uselili, te sa policijom koja je bila redovna mušterija u kafiću.

U izvješću suda stoji: “skinheadsi su bili na cesti izvan njihove kuće, te su ih vrijeđali, prijetili i zveckali na ulaznim vratima kapije.

“Molotovljev koktel je bio bačen kroz jedan od prozora, te je zabialio zavjese i kauč”.

“Sljedeće noći, pas od žalitelja je bio ubijen u stražnjem dvorištu. Nisu čuli napad, ali su ujutro pronašli zapaljenu kučicu i psa.”.

“Miris benzina je bio očit”.

“Žaljitelji su prethodno tražili državnu zaštitu od Slovačke policije, te nisu dobili efektivan odgovor u bilo kojoj prilici”.

Sud je izjavio da je očito, da je obitelj pretrpjela učestale i ciljane napade, te im se treba dozvoliti ostanak i boravak u Novom Zelandu.