Romima uručene zaslužene svjedodžbe

Romima uručene zaslužene svjedodžbe

Danas je u Pučkom otvorenom učilištu “libar bilo svečano. Naime, održala se dodjela svjedodžbi polaznicima romske nacionalne manjine koji su završili program za vozača motornog vozila.Dodjeli svjedodžbi nazočio je i saborski zastupnik romske nacionalne manjine, gosp. Veljko Kajtazi.

  • Danas su: Robert Radić, Todorović Miroslav, Đef Radić i Todorović Čedo upisali su kod nas program srednje stručne spreme za program Vozač motornog vozila. Završili su obrazovanje 2009., no zbog financijskih problema odgođeno je predavanje svjedodžbi polaznicima, s kojima smo cijelo vrijeme bili u kontaktu. Prije 2 mjeseca smo u kontaktu s gosp. Kajtazijem pronašli rješenje pa se ovim putem gdinu Kajtaziju, kao i Savjetu zanacionalne manjine iskreno zahvaljujem. Učilište Libar već duži niz godina obrazuje pripadnike romske manjine u srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju. Ovim bih putem našim polaznicima zaželjela puno sreće i nadam se da će im ovo obrazovanje pomoći u pronalasku posla i stvaranju karijere, a veselim se i nastavku suradnje s romskom nacionalnom manjinom, rekla je Sanja Čop, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Libar.

Posebno su ushićeni bili polaznici programa koji su danas dobili svoje dugoočekivane svjedodžbe.

– Primio sam diplomu vozača motornog vozila nakon 7 godina. Danas je problem biti mlad, a pogotovo mladi Rom, jer smo izloženi velikim predrasudima i diskriminacijama. Mladi Romi općenito žive u “začaranom krugu” a jedini je izlaz obrazovanje. Iako sam trenutno nezaposlen, vjerujem da ću uspjeti pronaći posao o volio bih završiti i četvrti stupanj. Oko mene je jako puno neobrazovanih sunarodnjaka, no ima i onih koji su odlučili pohađati školu i ja ih u tome podržavam. Svijest im se širi, redovno završavaju škole jer danas i ljudi s školom nemaju posla, a pogotovo ga je teško naći bez obrazovanja, rekao je Đef Radić.

Robert Radić je 45-godišnjak koji je 2007. završio pučko učilište, ali je tek danas dobio svoju svjedodžbu i tek će se sada moći prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Vozač je cestovnog motornog vozila, a planira se i osposobniti i za profesionalnog vozača kako bi mogao voziti dostavno vozili i slično.

  • Neću na ovom stati – daljnje obrazovanje je moj cilj, a ovim svojim činom potičem mladu generaciju iza sebe da se obrazuje. Ako sam ja u svojim godinama mogao završiti srednje obrazovanje, mogu i oni pohađati redovno školu. Volio bih da sam u svojoj mladosti imao mogućnost obrazovati se i postići veći uspjeh. Ustavom i Zakonom imamo pravo zapošljavati Rome u raznim institucijama, zašto to ne iskoristiti? Mnogo sam projekata odradio gdje smo Rome mogli uvesti u zapošljavanje, ali nismo imali stručne osobe da nam u tome pomognu, pa ovom prigodom bih zahvalio školi H. Badalić koja nam je omogućila da imamo 2 romska pomagača u nastavi i da prati našu djecu. Cilj nam je da se djeca zaista obrazuju i unaprijede, a ne da budu samo slovo na papiru, nego da zaista odaberu zanimanje koje će omogućiti zapošljavanje. Iako je situacija u Brodu loše i veliki je broj Roma na Zavodu za zapošljavanje i koriste socijalnu pomoć, volio bih da upravo obrazovanjem dođemo do zaposlenja, zarade i da omogućimo pristojan život svojim obiteljima, rekao je Robert Radić.

Saborski zastupnik Romske nacionalne mnjine Veljko Kajtazi želio je osobno nazočiti podjelama svjedodžbi i nije krio radost zbog današnje podjele svjedodžbi:

  • Želim se zahvaliti ravnateljici na pozivu na ovu svečanost jer kad je u pitanju školovanja i obrazovanja Roma, to je jedan od mojih najbitnijih prioriteta koje sam u karijeri postavio. Također je bitno reći da imamo premalo Roma koji završavaju osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje, a naročito studij. Mislim da jako puno činimo, ali i da Romska zajednica mora dati stup u samom obrazovanju. Žao mi je što dolazi do kasnog osvješćivanja, možda kod pripadnika Romske zajednice jer u nekim zrelim godinama pokušavaju nadoknaditi nešto što nisu odradili u mladosti. Nadam se da će se vršiti pritisak na najmlađe da krenu u školu i da završavaju i osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje jer ćemo tako smanjiti troškove i sredstva preusmjeriti u nešto drugo, npr. uređenje Romskog naselja. Pozivam stoga i roditelje i Romsku zajednicu da se maksimalno angažiramo da djeca u školi na vrijeme završavaju svoje obrazovanje. Romima nije dovoljno trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje. Trebaju nam Romi koji pohađaju gimnazije te škole tehničke struke, kao i studije.  Vlada je omogućila srednjoškolcima pripomoć za praćenje nastave, a za studente priređene i određene stipendije. Za razliku od većinskog stanovništva, imamo određene privilegije i dobre uvjete, ali se moramo svi maksimalno u tome angažirati jer ćemo tako povećati zaposlenost, upise na studije ali i drugim segmentima, rekao je Veljko Kajtazi.

/ebrod/

Izvor:

http://www.ebrod.net

Romima uručene zaslužene svjedodžbe
Romima uručene zaslužene svjedodžbe (3)
« 1 od 3 »