Romi iz Srbije i dalje traže azil u Njemačkoj

Romi iz Srbije i dalje traže azil u Njemačkoj

Autor: Čedo Todorović
Foto: Alo.rs

Srbija – Kako navodi srpski portal alo.rs, Njemačka i dalje bilježi veliki broj zahtjeva za azil koji podnose Romi iz Srbije izjavio je Njemački veleposlanik u Beogradu, Axel Dittmann, ističući kako je Njemačka pooštrila zakone i pooštrila je postupak za tražitelje azila, čime si izgledi znatno smanjeni te niše ne dodjeljuju novčanu pomoć.

Dittmann je također izjavio da svakome kome je azil u Njemačkoj odbije, osoba dobiva i zabranu ponovnog ulaska u zemlje Shengena. Podnošenje zahtjeva za azil nije više put da uđete na teritoriju Njemačke, rekao je Dittman na predstavljanju projekta Njemačke organizacije za suradnju (GIZ) i Grada Beograda za opskrbu pitkom vodom dva neformalna romska naselja.

U okviru Projekta “Osnovno opskrbu pitkom vodom i sanitarnom opremom neformalnih naselja u Beogradu” koji provode GIZ i Grad Beograd u dva romska naselja na Novom Beogradu na okretnici autobusa 75 i na Mirijevskom brdu narednih šest mjeseci svakodnevno će se dopremati cisterne pitke vode i postaviti pokretni WC.

Dittmann je istaknuo da je projekt vrlo važan jer je još veliki broj Roma iz Srbije koji traže azil u Njemačkoj i poručio da nema smisla, niti izgleda za uspjeh tražitelja azila iz Srbije, koji je smanjen na 0,1 posto, što znači da se manje od jednog od 1.000 zahtjeva odobri. Prema njegovim riječima, s novom zakonskom procedurom u Njemačkoj, više se tražiteljima azila ne daje novac, već higijenski paketi i slično.

Grad Beograd i Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju GIZ.

Gradonačelnik Beograd Siniša Mali izjavio je da je važno što je grad u suradnji sa GIZ našao način da opskrbljuje sanitarnom opremom i pitkom vodom i osigurati humanije uvjete za život u dva neformalna naselja, gdje ima romskih 145 obitelji.

On je naglasio da je Beograd kosmopolitstki i otvoren grad, gdje se ne diskriminiraju stanovnici ni po vjeri, rase, nti imovine.

U protekle dvije godine Grad je stambeno zbrinuo 51 romsku obitelj i dodao da se radi novi projekt s Evrospkom unijom za zbrinjavanje još 170 obitelji koje su živjele u nehigijsenskim naseljima ispod Gazele iu Belvilu, naveo je Mali.

Od tih 170 zbrinuli smo 79 obitelji, a očekujemo da u ožujku spojimo Most na Adi sa Tošinim bunarom i da još 32 obitelji budu useljene u stanove u Mislodjin, dodao je on.

Predstavnik romske zajednice Hashim Berisha zahvalio se u ime obitelji koje žive u nehigijenskim naseljima Veleposlanstvu Njemačke i Gradu što brinu o zdravstvenim uvjetima u njima.