Romi i muslimani su najmanje tolerirana manjina u Europi

Romi i muslimani su najmanje tolerirana manjina u Europi

Autor: Čedo Todorović

Negativni dojmovi prema Romaima i muslimanima su visoki u sjevernoj Europi, 10% imaju negativan dojam prema Židovima u Francuskoj.

Britanska organizacija YouGov objavila je izvješće kako su Romi i muslimani najmanje tolerirana manjina u Europi. Kako navodi njihov izvještaj, članak koji je objavljen u Timesu, biši premijer Velike Britanije, Tony Blair je upozorio da gospodarski pad u Europi dovodi do nestabilnosti. Samo tri puta u posljednjih stotinu godina, rast u Europi je pao ispod 1%. Neposredno prije prvog i drugog svjetskog rata, i 2014, godina kada je 766 anti-semitskih postupaka registrirano (porast od 38% na 2013 ). Nakon talačke krize u Parizu u košer supermarketu koja je ostavila četiri židova mrtvih prošle godine, Službeno tijelo koje nadzire migraciju u Izrael, prognoziralo je rekordnu razinu židovske emigracije iz Francuske. Inače u francusku živi najveći broj židovske i muslimanske populacije.

U članku objavljenom u Timesu, Tony Blair je upozorio da gospodarski pad u Europi dovodi do nestabilnosti. Samo tri puta u posljednjih stotinu godina ima rast u Europi pala ispod 1%, kako on navodi – neposredno prije prvog i drugog svjetskog rata, a 2014. godine, kada je registrirano 766 antisemitskih djela (porast od 38% na 2013 ). Nakon Paris košer supermarketa talačku krizu koja je ostavila četiri židovske muškarce mrtvih prošle godine, službeno tijelo koje nadzire migraciju u Izrael forcast rekordne razine židovske emigracije iz Francuske, koja je najveći europski židovsku i muslimansku populaciju.

Novo YouGov istraživanje preko sedam sjevernih europskih zemalja utvrdilo je da između Francuske, Njemačke i Velike Britanije, Francuska ima višu prosječnu razinu negativnosti prema manjinskim skupinama. Njemačka ima najnižu, a na dnu jecjelokupne tablice, koju je samo pretekla samo Švedska.

a

Slično ili više razina negativnosti u Velikoj Britaniji, kao u Francuskoj prema Romima / Ciganima / putnici i muslimanimaa stavlja samo tri boda između dvije zemlje u prosjeku. U Francuskoj, međutim, veći udio ljudi imaju negativne dojmove prema crncima i gay osobama (14%), a jedan od deset imaju negativan dojam prema židovskom narodu.

Danska se čini vrlo netoleranta u ukupnom poretku, ali postavlja posebno visoku razinu negativnog osječaja prema Romima / Ciganima / putnici s jedne strane, ona je treća (18 bodova), iza Finske (23) i Francuske (20). Na ovu mjeru, Britanija je pretposljednja (16 bodova iza Švedske 14).

Finska je gotovo potpuno bijela, možda to objašnjava visoku razinu negativnosti prema crncima (20% imaju negativan dojam). Međutim, Finska također ima najveći udio s negativnim dojmovima prema gay osobama (15%).

PA images

Pogledajte potpune rezultate ankete.