Razgovor s povodom: Čedo Todorović (Udruga Ludari)

Razgovor s povodom: Čedo Todorović (Udruga Ludari)

Ovaj dan je vrlo važan za nas Rome jer je 1971. godine na današnji dan održan prvi kongres Roma gdje je usvojena odluka za službenu himnu i zastavu, te položaju Roma u svijetu. Povodom Svjetskog dana Roma, razgovarali smo s Čedom Todorovićeć iz Udruge Ludari.

Kakav je položaj Roma u Hrvatskoj, ali i na brodskom području

Mogu reći da ima malo pomaka na razini Hrvatske. Akcijskim planom za desetljeće Roma mnogo toga je učinjeno, ali nije dovoljno. Položaj Roma u Međimurskoj županiji je dosta unaprjeđen, tamo je dosta novaca otišlo, dosta projekata je odrađeno pogotovo iz IPA programa Europske unije. Što se tiče Brodsko-posavske županije, ima i tu malih pomaka. Znamo da je ekonomska kriza, nedostatak je novaca za donošenje napredaka u infrastrukturi i to sada vrlo sporo ide. Grad Slavonski Brod nema sada toliko novaca kao prije i radi se onoliko koliko se može. Puno toga još ima za odraditi. U romskom naselju u mjesnom odboru Josip Rimac treba se dovršiti infrastruktura, izgraditi društveni dom, jer naši članovi RKUD-a „Ludari“ vježbaju na otvorenom , jer nemaju uvjeta.

Što je sa obrazovanjem i zapošljavanjem Roma?

Kod obrazovanja Roma također nema velikog napretka. Dosta Roma se uključuje u prve razrede, ali kada dođu u 5. ili 6. razred, odnosno u godinama puberteta mnogi odustaju, jer gledaju veliku nezaposlenost i sami zaključe da im škola neće ništa donijeti. No, kasnije shvate da je škola dosta važna, pa kasnije putem obrazovanja za odrasle završavaju osnovnoškolsko obrazovanje. Što se tiče zapošljavanja, jedina opcija za Rome su javni radovi. Računajte da u Slaovnskom Brodu u našem naselju ima najmanje 150-200 mladih Roma koji bi željeli raditi, ali kada krenu javni radovi, 20-30 njih se zaposli, a ostali ne iako bi željeli raditi, ne žele živjeti od socijale. Ne građevinskim radovima pokušavaju naći posao, negdje se uspiju zaposliti, a negdje rade na crno.

Koliko ima romske populacije u BPŽ?

– Mi procjenjujemo da ima 1500 Roma, službena brojka se još ne zna iako popis stanovništva govori da nas ima oko 1200. Mnogi se ne žele izjasniti kao Romi, pa se izjašnjavaju i kao Rumunji. Imamo u popisu i takvih i smatram da su to naši Romi. Naime, tako su se deklalirali zato što imaju vlaški dijalekt rumunjskog govornog područja.

Izvor:

http://www.035portal.hr