• Početna »
  • Hrvatska »
  • Predstavljeno izvješće o provedbi praćenja provođenja strategije za uključivanje Roma u RH u Brodsko-posavskoj županiji
Predstavljeno izvješće o provedbi praćenja provođenja strategije za uključivanje Roma u RH u Brodsko-posavskoj županiji

Predstavljeno izvješće o provedbi praćenja provođenja strategije za uključivanje Roma u RH u Brodsko-posavskoj županiji

Soundset

Jučer je u Hotelu Art održan okrugli stol “Izvještaj o provedbi alternativnog praćenja provođenja nacionalne strategije za uključivanje Roma u Republici Hrvatskoj od 2013. do 2020. – Brodsko-posavska županija” kojeg su u okviru „Projekta za zagovaranje uključivanja Roma“ organizirali Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar, Institut STINE – Split i Udruga romskog prijateljstva LUNA – Beli Manastir.

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati alternativnog praćenja provedbe mjera za uključivanje Roma na lokalnoj i regionalnoj razini u Brodsko-posavskoj županiji. Predstavljeno je izvješće koje je rezultat procesa praćenja i priručnik za „Alternativno praćenje i zagovaranje provođenja Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013. – 2020. – Smjernice za lokalne romske aktiviste i predstavnike“. Podatke istraživanja predstavio je Čedo Todorović iz Udruge Roma rumunjskog porijekla „Ludari“ koji je rekao da su praćenje obavili krajem prošle godine.

“Izvor informacija su bile institucije, Gradska uprava, obrazovne institucije, Vijeća romske nacionalne manjine, romske udruge i pripadnici romske zajednice”, rekao je Todorović.

Kako je istaknuto naša županija spada među one u kojima živi jedna od brojnijih romskih zajednica, a prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine 1.178 osoba se izjasnilo kao pripadnici romske nacionalne manjine od čega u Slavonskom Brodu 1.142 osobe, a u Novoj Gradiški samo 13. Neslužbena je procjena da je broj Roma puno veći, te da na ovom području živi oko 2.500 pripadnika te nacionalne manjine koja zasigurno ima najviše egzistencijalnih problema u Hrvatskoj, kako po pitanju obrazovanja i zapošljavanja, tako i po pitanju osnovnih uvjeta za normalan život.

Zaključak okruglog stola je da to nije samo problem jedne strane, dakle ne samo romske populacije, nego i druge strane (institucije), te bi i jedni i drugi u budućnosti trebali puno više raditi na poboljšanju statusa romske manjine u Hrvatskoj, odnosno Brodsko-posavskoj županiji. Kroz spomenuti projekt se došlo do različitih informacija o procesu praćenja uključivanja Roma u Hrvatskoj o čemu su raspravljali predstavnici radznih institucija i udruga koje se bave problematikama vezanim uz romsku populaciju. Milena Babić je voditeljica projekta:

“Projekt je financiran iz EU socijalnog fonda kroz Operativni program “Razvoj ljudskih potencijala”, a u okviru natječaja “Podrška programima OCD-a u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine”. Ugovorno tijelo je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Za potrebe projekta osigurali smo sredstva i ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ,tako da smo kompletirali tu financijsku konstrukciju za provedbu projekta”, rekla je voditeljica projekta Milena Babić.

“Projekt za zagovaranje uključivanja Roma” provodi se u 5 županija: Osječko-baranjskoj, Brodskoposavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji. Aktivnosti projekta usmjerene su na razvoj i jačanje kapaciteta romskih organizacija civilnoga društva i predstavnika romske zajednice za aktivno sudjelovanje u procesima praćenja i zagovaranja mjera za aktivno socijalno uključivanje Roma, te povećanje vidljivosti tema i pitanja uključivanja u cilju poboljšanja općeg socio-ekonomskog položaja Roma u Republici Hrvatskoj.

Izvor:

http://www.soundset.hr

Predstavljeno izvješće o provedbi praćenja provođenja strategije za uključivanje Roma u RH
Okrugli stol o položaju Roma
Okrugli stol o položaju Roma
« 1 od 5 »