Predstavljanje studije “Stradanje Roma u Srbiji za vrijeme Holokausta”

Predstavljanje studije “Stradanje Roma u Srbiji za vrijeme Holokausta”

stradanje-roma1-243x300“Akcija je počela ranog jutra, kao i prethodnog dana u Jatagan mali, na Čukarici iu Žarkovu. Oko četiri sata, njemačka vojska je opkolila cijeli kraj, nakon čega su žandarmi i policajci išli od kuće do kuće i odvodili muškarce, govoreći da će ići na saslušanje u lokalnu žandarmerijsku stanicu i da će se ubrzo vratiti svojim kućama, ili da će ići na sječu drva na Adi. Iako su većinu zatekli dok su još spavali, neki su već znali da će biti odvedeni, vjerojatno zato što su se vijesti o racijama izvršenim prethodnog dana u susjednim krajevima proširile i po Marinkovoj bari. U tim kaotičnim trenucima, neki su pokušali sakriti ispod kreveta ili kod nekog komšije, ali i oni su bili otkriveni ili potkazan i na silu odvedeni “.

Postoji jedna zastrašujuća praznina u interesovanjima povjesničara koji se bave Drugim svjetskim ratom, a to je genocid nad Romima. Ignoriranje teme ujedinjuje, osim rijetkih iznimaka, čitave znanstvene zajednice na Starom kontinentu i šire i Srbija u tom pogledu ne predstavlja izuzetak.

O ovom problemu, kao io povijesti genocida nad Romima u Srbiji za vrijeme Drugog svjetskog rata, govoriće se tijekom predstavljanja studije Milovana Pisarija “Stradanje Roma u Srbiji za vrijeme Holokausta”, koje će se održati u srijedu 26. studenog 2014. godine u 12 sati u sali Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu u Beogradu, Kraljice Natalije 45.

Knjiga je objavljena u listopadu ove godine kao dio aktivnosti Foruma za primijenjenu povijest na projektu Škola sjećanja i njenu realizaciju omogućila je Zaklada Roza Luksemburg, ured za Jugoistočnu Europu.

Knjigu, kao i prijevod na engleski jezik, možete preuzeti na sekciji Literatura.

IMG_7428-1024x768

 

Milovan Pisarri (1980) doktorirao je povijest 2011. godine na Sveučilištu u Veneciji. U svom istraživačkom radu bavi se Holokaustom, genocidom nad Romima, antifašizmom, pitanjem civilnog stanovništva pod okupacijom. Objavljuje članke u međunarodnim stručnim časopisima i redovito sudjeluje na znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno radi kao nezavisni povjesničar.