Pravni savjeti i pomoć i za Rome iz Niša

Pravni savjeti i pomoć i za Rome iz Niša

Romi u Nišu koji smatraju da su ugroženi, diskrimisani i žene žrtve porodičnog nasilja moći će da koriste besplatnu pravnu pomoć pravnika mreže CHRIS, o čemu su se danas informisali i meštani naselja Crvena zvezda.

U ovom romskom naselju su promovisali i besplatni pozivni centar na koji mogu da se jave svi građani koji imaju neki problem.

Imali smo slučaj razdvajanja majke i deteta kod kog je delovao i sud u Strazburu prilikom rešavanja. Radimo 15 godina unazad i imamo dosta sličnih primera. Ono što mi činimo kada je romska zajednica u pitanju je javno zastupanje za rešavanje problema stanovanja, jer su to neki od ključnih problema – rekao je Dragan Đorđević koordinator mreže CHRIS.

O pravnoj pomoći informirani mještani Crvene zvezde

O pravnoj pomoći informirani mještani Crvene zvezde

Pravnici ove mreže davaće pravne savete, pomagati kod sastavljanja sudskih postupaka i zastupati korisnike pred sudom.

Ono što je glavni cilj mreže jeste da nadomestimo problem jer u Srbiji ne postoji institucionalni sistem besplatne pravne pomoći – izjavio je Đorđević.

Nakon što su o ovome informisani na ulici, Romi će detalje o tome kako mogu dobiti pomoć saznati i na grupnim radionicama.

Broj telefona pozivnog centra, koji radi od 6 do 16 sati, je 0800 008 007, a operater pozive prosleđuje najbližoj kancelariji udruženja CHRIS.

Akcija u Nišu je, posle Negotina i Novog Pazara, treća u Srbiji.

Izvor:

http://www.juznevesti.com

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]