• Početna »
  • Hrvatska »
  • Pokrenut program podrške romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa “Krenimo zajedno”
Pokrenut program podrške romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa “Krenimo zajedno”

Pokrenut program podrške romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa “Krenimo zajedno”

U Slavonskom Brodu i Sisku, 26. odnosno 28. 11. 2014. održano je predstavljanje programa „Krenimo zajedno” usmjerenog na pomaganje romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa pri polasku u osnovnu školu. U program su uključene Osnovna škola „Hugo Badalić” iz Slavonskog Broda i Osnovna škola „Braće Bobetko” iz Siska. Program predstavlja zajednički trud Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak”, ureda UNICEF-a za Hrvatsku i svih ključnih dionika (škole, vrtića, lokalne vlasti i centra za socijalnu skrb) s područja uključenih gradova kako bi se romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa omogućili što povoljniji uvjeti pri polasku u školu.

S obzirom na to da romska djeca i djeca slabijeg imovinskog statusa iz raznih razloga rijetko pohađaju redovni vrtićki ili predškolski program, pri polasku u školu često im nedostaju ključne predmatematičke i predčitačke vještine koje su potrebne za školski uspjeh od najranijih školskih dana. Uz izostanak uspjeha ta djeca vrlo brzo zaostaju za drugima, gube interes te razvijaju negativan stav prema školi. Za romsku djecu osim nedostatka predmatematičkih i predčitačkih vještina, velik problem predstavlja i nedovoljno poznavanje hrvatskog jezika pri polasku u školu.

Tri zaštitna faktora koja najviše utječu na obrazovna postignuća djece su: suradnja roditelja i škole, poticajno okruženje i spremnost zajednice za davanje podrške. Program „Krenimo zajedno” utjecat će na sva tri faktora i tako omogućiti romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa da se lakše uključe u školski program. Suradnja roditelja i škole bit će potaknuta kroz niz radionica za učitelje kojima će ih se osnažiti za prepoznavanje stereotipa i predrasuda te uvažavanje različitosti, poučavanje hrvatskog kao drugog jezika i o različitim načinima kako kvalitetnije surađivati s obiteljima. Nakon pohađanja tih radionica, u školi će se početi održavati radionice „Poticajno roditeljstvo” za roditelje romske djece i djece slabijeg imovinskog statusa na kojima će se roditelje poučavati kako da kroz rad i igru sa svojom djecom potiču kod njih predmatematičke i predčitačke vještine. Osim rada kod kuće, roditelji će radionicama moći prisustvovati zajedno sa svojom djecom te imati priliku isprobati aktivnosti već tamo.

Poticajno okruženje ćemo osigurati kroz dijeljenje slikovnica i društvenih igara obiteljima uključenima u projekt, a u korak s modernom tehnologijom, na radionicama za roditelje djeca će se moći služiti tabletima s razvojno primjerenim igrama. Konačno, zajednicu ćemo osnažiti za davanje podrške romskoj djeci i djeci slabijeg imovinskog statusa kroz rad programskih odbora u gradovima uključenim u projekt, koji će se sastojati od predstavnika romske zajednice, škole, vrtića, socijalne skrbi, zdravstvene skrbi i lokalne vlasti. Osim nadziranja napretka projekta, njihov će zadatak biti da osmisle prijedloge za dugoročno rješavanje pitanja upisa romske djece i djece slabijeg imovinskog statusa u vrtiće i predškole.

Fotografije © UNICEF/Marin Ilej

Izvor:

http://www.korakpokorak.hr/