Pogubljen Tomislav Salopek

Pogubljen Tomislav Salopek

Iako vijest nije direktno vezana za aktualna pitanja u romskoj zajednici, romski portal će ipak objaviti aktualnu vijest o pogubljenju hrvatskog državljanina Tomislava Salopek. Romski portal izražava iskreno saučešće obitelji i svim ožaloščenima. Vijest čemo prenijeti sa Telegram.hr.

Islamska država tvrdi da je pogubila Tomislava Salopeka, objavio je AFP

Tomislav Salopek otet je 22. srpnja u Kairu dok je automobilom išao na posao.

Egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države tvrdi da su ubili otetog Hrvata Tomislava Salopeka, javlja AFP. Islamska država objavila je da je odsijecanjem glave pogubila Salopeka te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.

Agencija France presse piše da još nije potvrđena autentičnost fotografije, a to piše i Reuters dodajući da uz fotografiju stoji i naslov “Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok”.

Reuters napominje da uz fotografiju dekapitiranog muškarca stoji kopirani tekst vijesti iz arapskih medija s naslovima: “Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma” i “Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu”.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters: “Vidjeli smo ovu vijesti online ali upravo radimo svoje vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja”.

Premijer najavio presicu, predsjednica odgodila sve obaveze

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je obraćanje naciji. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu da je oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen, javlja Hina. Također, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova, izvijestio je Ured predsjednice Republike Hrvatske.

Premijer Vučić izrazio sućut

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izrazio je u srijedu sućut hrvatskoj vladi i obitelji Tomislava Salopeka nakon još nepotvrđenih vijesti da je teroristička skupina Islamska država pogubila toga nedavno otetog hrvatskog državljanina.

“Ako su istinite tvrdnje o pogubljenju Salopeka, ja u ime Srbije i vlade Srbije izražavam vladi Hrvatske i obitelji najdublju sućut”, rekao je Vučić na tikskovnoj konferenciji u Beogradu.

Objavili snimku s rokom od 48 sati

Tomislav Salopek, 31-godišnji Zagrepčanin, zaposlenik francuske kompanije Compagnie Générale de Géophysique (CGG) u poslovnici u Kair, otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru. Mediji su naknadno objavili kako su ga otele četiri osobe u beduinskoj odjeći, zakrabuljenih lica, i to četrdesetak kilometara od Kaira, u gradu Šesti listopada (6th October City).

Njegovi otmičari, pripadnici sinajske terorističke skupine koja je odana Islamskoj državi, objavili su u srijedu, 5. kolovoza video snimku u kojoj se ističe kako Salopek ima još 48 sati života ukoliko egipatska vlada ne prihvati njihove uvjete. Islamisti su u zamjenu za Tomislavov život tražili puštanje nepoznatih muslimanki iz egipatskog zatvora u Kairu povezanih s Muslimanskim bratstvom.

Nagađalo se o dodatnom vremenu

Egipatski dnevni list el yom el sabea objavio je sat vremena prije planiranog smaknuća prošli petak da njihova vlada najvjerojatnije neće popustiti zahtjevima otmičara Tomislava Salopeka, ali da je voljna platiti otkupninu za njega. Vlada je zbog toga očekivala da će Islamska država produžiti rok za udovoljavanje njezinim zahtjevima za još 48 sati.

U članku je bilo navedeno da vlada neće pustiti zatvorenike iz zatvora jer su već pravomoćno osuđeni i služe svoje kazne. Članak koji se pojavio na portalu dnevnog lista navodi da arapske zemlje ne udovoljavaju zahtjevima terorista, no da je vlada spremna platiti za puštanje Salopeka.

Svi su se aktivirali oko oslobađanja

Nakon objavljivanja snimke započeli su zajednički napori u oslobađanju Salopeka. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić te supruga otetog Tomislava Nataša Salopek, stigle su dan nakon objave snimke u Kairo. Njih su dvije od egipatskih vlasti u četvrtak i petak tražile pomoć u oslobađanju Tomislava Salopeka iz ruku ISIS-a.

U petak se oglasilo egipatsko ministarstvo vanjskih poslova i reklo kako egipatske vlasti “ubrzano rade” na lociranju Salopeka. “Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen”, izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu.

Zagrebački muftija efendija Aziz Hasanović izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz da je apelirao na najutjecajnije adrese u Arapskoj Republici Egiptu kako bi pokušao pomoći u spašavanju Salopeka čijim smaknućem prijete islamisti. “Među ostalima uputili smo apel egipatskoj vladi i vrhovnom muftiji Arapske Republike Egipta da svojim utjecajem i autoritetom učine sve da bi spasili život Tomislava Salopeka i tim potvrdili kuranski imperativ tko spasi jedan nevin život kao da je spasio cijelo čovječanstvo”, rekao je zagrebački muftija Hasanović.

Među onima koji su se uključili u pregovaranje o otetom Hrvatu, prema pisanju nekih medija, bile su i ruske tajne službe, a navodno je i sam vrh Kremlja povlačio veze. I srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačićponudio je u ime svoje zemlje pomoć Hrvatskoj u oslobađanju Tomislava Salopeka.

Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost Islamskoj državi i promijenili naziv. Prošlog mjeseca egipatski IS je priopćio da stoji iza eksplozije automobila bombe ispred talijanskog konzulata u Kairu, što je bio prvi napad na neku stranu misiju otkako je Egipat počeo kampanju protiv islamista.

Izvor:

http://www.telegram.hr

[bha size=’468×60′ variation=’01’ align=’aligncenter’]