• Početna »
  • Hrvatska »
  • Održani dopunski izbori za članove Općinskih vijeća iz redova romske nacionalne manjine
Održani dopunski izbori za članove Općinskih vijeća iz redova romske nacionalne manjine

Održani dopunski izbori za članove Općinskih vijeća iz redova romske nacionalne manjine

Autor: Selma Pezerović

Dopunski izbori za članove Općinskih vijeća iz redova romske nacionalne manjine održani su jučer, 1. listopada, u općinama Podturen i Petrijanec. U općini Kotoriba nije zaprimljen nijedan prijedlog kandidacijskih lista.

Dopunski izbori za članove Općinskih vijeća iz redova romske nacionalne manjineodržani su jučer, 1. listopada, u općinama Podturen i Petrijanec. Izbori za člana Općinskog vijeća Kotoriba nisu se održali jer Općinsko izborno povjerenstvo Općine Kotoriba nije zaprimilo nijedan prijedlog kandidacijskih lista.

Valja naglasiti da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jamči pripadnicima nacionalnih manjina zastupljenost u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Spomenuto pravo iskoristile su općine Podturen i Petrijanec koje su imale po jednu kandidacijsku listu. Tako je u općini Petrijanec s kandidacijske liste grupe birača izabran Eduard Oršoš koji je od 140 birača koji su glasovali osvojio 135 glasova. Inače, u općini Petrijanec upisano je 211 birača romske nacionalne manjine što znači da je dopunskim izborima pristupilo 66, 35 % birača. U općini Podturen od ukupno 131 birača upisanih u popis birača, glasovalo je 11 birača, odnosno 8, 4%, a novoizabrani je Josip Balog s kandidacijske liste grupe birača.

Izvor: phralipen.hr