Održana prva romska parada u Beogradu

Održana prva romska parada u Beogradu

Autor: Ćedo Todorović

Foto/Izvor: Marko Todorović/Telegraf Srbija

25. rujna u Beogradu je održana prva romska parada, u kojo su prisustvovali romi iz različitih gradova i zemalja, te su prošetali ispred Vlade Srbije do Miksera u Savamala, piše Telegraf Srbije.

Na prvoj paradi roma, prisustvovalo je oko 500 romskih aktivista, čiji je bio cilj ukazati na problebeme na kojima romi nailaze u Srbiji. Parada je prošla bez ikakvih incidenata, izjavio je Adi Sinani, koji je jedan od organizatora i član organizacije Civil Rights Defenders.

– Festival romske kulture i aktivizma jedan vid da se skrene pažnja javnosti na konstantnoj diskriminaciji Roma i da se promovira jedan drugačiji vid aktivizma. Sa nama su aktivisti iz regiona, i meni je jako drago što su u tako velikom broju pokazali volju i želju da sudjelujemo zajedno – izjavio je Adi.

Podršku prvoj romskoj paradi su dali i aktivisti LGBT zajednice. Goran Miletić, predstavnik Civil Rights Defenders koji je isto jedan od organizatora ove prve romske parade, je izjavio da jedna parada neće mnogo toga promijeniti.

Uz zvuke njihove glazbe su lagano prošetali do Mikser kluba, gdje je kasnije održana debata na temu “EU i Romi” ii koncert grupe “Kal”, koja je prepoznatljiva po specifičnom spoju tradicionalne romske glazbe, paradi je nazočila i Soraja Post, poslanica Europskog parlamenta iz Švedske koja je jedina romkinja u Europskom parlamentu.

Održana prva romska parada u Beogradu