• Početna »
  • Svijet »
  • ODIHR izražava zabrinutost nedavnih deložacije Roma u zajedničkoj izjavi s drugim organizacijama za ljudska prava
ODIHR izražava zabrinutost nedavnih deložacije Roma u zajedničkoj izjavi s drugim organizacijama za ljudska prava

ODIHR izražava zabrinutost nedavnih deložacije Roma u zajedničkoj izjavi s drugim organizacijama za ljudska prava

Foto: Buldožer ruši kuću u naselju Belville (Beogradu),
26. travnja 2012. (European Roma Rights Centre)

Autorski prijevod: Romski Portal/Čedo Todorović

29. lipnja 2016, Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) udružio se sa drugim globalnim i regionalnim međuvladinim organizacijama za ljudska prava i stručnjacima u izdavanju izjave osuđujući nedavne deložacije Roma i Sinta, kao i Putnika (Travellers) u Europi.

Potpisnici pozivaju na nacionalnu, regionalnu i, osobito,na lokalnu vlast kako bi pronašli održiva rješenja za stambene probleme sa kojima se mnogi da mnogi Romi i Sinti suočavaju, dok pritom osuđuju prisilne deložacije bez propisanog postupka i odredbe adekvatnog alternativnog smještaja. Izjava podsjeća države sudionice da takve deložacije krše međunarodne obveze za ljudska prava i vlasti moraju osigurati da svi podložni deložaciji budu adekvatno informirani o svojim pravima i nužna deložacija mora se izvesti bez diskriminacije ili uznemiravanja.

Izjava također naglašava dugoročne negativne implikacije deložacije koja mogu dovesti do fizičkih i psihičkih problema, uključujući emocionalne traume i trajnu društvenu izolaciju, što posebno pogađa starije ljude, žene, djecu i osobe s invaliditetom.

ODIHR je ranije upozorio države članice OESS-a da deložacije Roma i Sinta moraju biti u skladu s međunarodnim standardima te osigurati odgovarajući smještaj za one izbačene. Nadalje, potrebno je uložiti veći napor za promicanje održivih i nediskriminirajućih rješavanja stambenog pitanja. Akcijski plan OESS-a za poboljšanje situacije Roma i Sinta od 2003. dodatno poziva na mehanizme i procedure da pojasne imovinska prava, rješavanje pitanja vlasništva i reguliranja pravnog statusa Roma i Sinta, osoba koji žive u uvjetima neriješenih zakonitosti, navodi ODIHR na svojoj web stranici.