Njemačka: U Heidelbergu prvi Centar za anticiganizam u Europi

Njemačka: U Heidelbergu prvi Centar za anticiganizam u Europi

Od kraja srpnja na univerzitetu u Heidelbergu postoji Centar za anticiganizam (Antiziganismus-Zentrum), jedinstven kako u Njemačkoj tako i u Europi. On istražuje uzroke, forme i posljedice anticiganizma u europskoj povijesti.

Središnje pitanje ovdje je razlog zašto su Sinti i romski građani ekskomunirani, izloženi diskriminaciji i progonu? Znanstvena suradnica Daniela Gress objašnjava način na koji će ona, ali i drugi suradnici, raditi u Centru za istraživanje anticiganizma: “Ubuduće ću se konkretno baviti socijalnim i povijesnim kontekstom predrasudama i progonom Sinta i Roma od srednjeg vijeka do danas. To ću učiniti na temelju potpuno različitih izvora – na temelju službenih dokumenata, političkih rasprava ili, posebno, na temelju medijskih izvješća. Onda pogledam te izvore u svjetlu raznih pitanja – što je anticiganizam, tko ima koristi od toga, tko i kako pati. ”

Daniela Gress kaže da su reakcije na otvaranje Centra za anticiganizam bile pozitivne sa svih strana i dodaje da su se Rektorat sveučilišta kao i znanstveni rukovoditelj Centra profesor Edgar Wolfrum godinama zalagali za otvaranje ovakvog centra. Daniela Gress ističe da je ovo središte jedinstveno iu Njemačkoj iu Europi.

“Istraživanje o ovoj temi ima državnu potporu ili podršku Ministarstva znanosti Bade-Württemberga. Prethodno su vlada ove savezne pokrajine i zemaljski savez Sinta i Roma Baden- Württemberga 2013 sklopili državni ugovor kojim su se sporazumjeli o zajedničkom političkom cilju. To nije bio slučaj prije. ”

Gress kaže da još uvijek nema previše saznanja o tome kako se manifestiraju razni oblici povijesnog, ali i stvarnog anticiganizma i kako funkcioniraju. Zato, kaže Gress.

“Ja se nadam da ćemo dati impuls koji će se osjetiti u znanosti, javnosti iu civilnom društvu, da ćemo potaknuti otpočinjanje drugih projekata u ovoj oblasti i da ćemo utjecati na neku vrstu prosvjetiteljskog rada u ovom području i izvan znanstvenog okvira” – kaže Daniela Gress znanstvenog suradnika Centra za anti-cigane, nedavno osnovanog na Sveučilištu u Heidelbergu.

Izvor: rominfomedia.rs/ WDR