Nitko neće Roma za šegrta

Nitko neće Roma za šegrta

Autor: A. Primorac

U prvi razred srednje škole trebalo bi se upisati oko tridesetero romske djece, no neki od njih nailaze na probleme pri nabavljanju potvrde o naukovanju.

SLAVONSKI BROD – Problem obrazovanja romske populacije odavna je poznat. Uglavnom je riječ o slučajevima kada ih je teško privoliti da krenu u školu ili ih zadržati u obrazovnom sustavu. No, nažalost, problema ima i kada mladi pripadnici romske nacionalne manjine žele ulagati u svoje obrazovanje. Pokazalo se to ovih dana kada su krenule potvrde upisa u srednje škole.

Na području Brodsko-posavske županije osnovnu školu pohađa 220 učenika, i to su uglavnom polaznici OŠ “Hugo Badalić”, Područna škola Jelas.

Naime, prema riječima Čede Todorovića, predsjednika Romskog centra za promicanje zaštite ljudskih prava, oko tridesetak mladih ove je godine odlučilo upisati srednju školu. Nažalost dio njih ‘zapeo’ je kod potvrde upisa za izabrano zanimanje jer nisu imali svu potrebnu dokumentaciju.

– Naši mladi uglavnom upisuju strukovne škole, a tu je uz svu ostalu dokumentaciju, potrebno donijeti i potvrde o naukovanju. I tu nastaju problemi. Sada mi je bio jedan, nadam se budući srednjoškolac koji ima problem jer mu nitko ne želi izdati potvrdu o naukovanju. Izabrao je zanimanje autolimara, dobio pomoć iz škole gdje da traži potvrdu ali ju do sada nigdje nije dobio. I mi smo se angažirali, tražimo tko bi mogao pomoći ali rok je kratak. Znamo da 17. srpnja završavaju upisi i pitamo se što će biti ukoliko ne nađemo nekoga od autolimara koji bi ovom mladiću, koji želi nastaviti školovanje, izdao potvrdu o naukovanju – za SBplus kaže Todorović, dodavši kako se nada da će neko riješenje ipak biti pronađeno.

– Ako ništa drugo vidjet ćemo sa školom ima li kakve šanse prebaciti ga za neko drugo zanimanje ukoliko u roku ne dobije potvrdu o naukovanju – poručuje Todorović, kazavši kako se svijest mladih Roma o nužnosti obrazovanja polako, ali ipak sigurno, mijenja.

Doprinijeli su tome svakako i brojni programi poput programa “Krenimo zajedno” koji doprinosi, kaže, boljoj integraciji učitelja s jedne te roditelja i djece s druge strane. – Radionice nastavnici održavaju upravo u romskom naselju, a odaziv roditelja i djece je zadovoljavajući. Puno znači taj rad s predškolskom djecom kako bi se na vrijeme kod njih stvorila navika o tome da obrazovanje ne samo da je važno, nego može biti itekako zanimljivo. S druge strane ovakav vid suradnje pomaže i samim nastavnicima da lakše shvate romske učenike, da vide odakle dolaze, kako žive te da im onda i pomognu da lakše svladaju gradivo – poručuje Todorović, kazavši kako je početkom srpnja održana pretposljednja takva ovogodišnja radionica te da će skoro krenuti i zadnja o čemu će svi biti na vrijeme obaviješteni. Uvjeren je kako će radionice doprinijeti da i Romi i njihova djeca shvate nužnost obrazovanja koje donosi bolju budućnost za populaciju koja živi na rubu egzistencije i koju – nažalost – bije glas neradnika.

Na području Brodsko-posavske županije osnovnu školu pohađa 220 učenika. Najveći broj su učenici Osnovne škole Hugo Badalić, Područna škola Jelas. U ostalim školama to je tek sporadično. – Problem je što i kad krenu u školu Romi ne rijetko ili sami odustanu od daljnjeg školovanja ili dođu do 15 godina kada više ne mogu pohađati nastavu. I onda kada imamo djecu koja su spremna učiti, koja su završila osnovnu školu i žele nastaviti školovanje susretnemo se s problemom neprihvaćanja romskog učenika kao naučnika – pojašnjava Todorović, koji se i sam – po završetku osnovne škole koju je kraju priveo s peticama – susretao sa sličnim problemima. No, zahvaljujući trudu, radu, upornosti ali i pomoći sredine uspio je nadograditi svoje znanje koje sada prenosi na mlađe te im svojim iskustvom pomaže u lakšem svladavanju poteškoća na koje oni nailaze.

Izvor:

http://www.sbplus.hr